EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Хирурзи от "Софиямед" трансплантираха палец от крак на ръката на 50-годишен мъж

в.24 часа  стр. 5 https://www.24chasa.bg/Article/5291542
12.2.2016

Петдесет годишен мъж е претърпял успешна трансплантация на палец в столичната болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение. Това е първата за България успешна интервенция от този тип.
Мъжът постъпва в болницата за консултация с доц. д-р Маргарита Кътева, завеждащ Клиника по реконструктивна хирургия. Той е изгубил пръста на ръката си при трудова злополука преди 1 година. След консултации в цялата страна Георги от Павликени е приет от доц. Кътева за изграждане на липсващия палец на ръката.
"Когато решихме да преместим палеца от крака на липсващия такъв на ръката, знаех че това ще е сериозно предизвикателство за нашия екип, тъй като тази микрохирургична интервенция правим за първи път. През 1992г. успяхме да трансплантираме втория пръст от крака като палец на ръката на пациент, но не и палец от крака на мястото на липсващ палец на ръката. За този вид оперативна интервенция има строги специфични медицински показания", коментира доц.Кътева.
Такъв е бил случаят и на Георги. Два екипа прекарват в операционната зала над 10 часа. Трансплантацията на палец от крака е рядко прилаган метод, тъй като палецът служи за опо-ра на тялото и правилната походка.

"Работихме изключително прецизно като запазихме ставата на палеца и взехме само тази част от него, която съответства на липсващата от ръката, за да не навредим на опорно-двигателния апарат. Зашихме всички структури, отговарящи за функцията на палеца на ръката, което означава, че след време пациентът ще може да го движи и да има сетивност, така че той да бъде напълно функционално способен", уточнява доц. Кътева, която е и ръководител на Специализирания център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в "Софиямед".