EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Честит международен ден на акушерката!

"Възхищавам се на акушерките, които в тази година на пандемия за пореден път доказаха тяхната устойчивост и професионализъм. COVID-19 не подмина много от тях, както и от нашите пациентки. Но независимо от всичко те с истински професионализъм продължиха движейки се между “куршумите”, останаха на местата си и бяха до своите пациентки. Благословени сме с тази мисия - да посрещаме и да помагаме да диша на новия живот, а не на този който си отива! Честит празник!".

С тези думи старшата акушерка на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ "Софиямед" Нели Филипова поздрави акушерките в лечебното заведение по случай днешният ден, в който отбелязваме Международния ден на акушерската професия. Нека празникът е честит на всички акушерки, работещи в ДКЦ и УМБАЛ "Софиямед" и в цялата страна.

"Честит празник на всички невероятни акушерки, които се грижат за новия живот. Бъдете здрави, вдъхновени, удовлетворени и мотивирани от работата си", пожела и И.Д. старшата неонатологична акушерка на Отделнието по неонатология в лечебното заведение Валентина Рашкова.
 
Желаем на всички акушерки от екипа ни щастие. Продължавайте да бъдете все така грижовни и всеотдайни в работата си!

Днешният ден се чества и като празник на родилната помощ от 1991 г., тъй като акушерката е жена, квалифицирана в оказването на помощ на раждащите жени. Акушерка е сравнително ново понятие, от времето, когато раждането на децата постепенно се пренася от дома на родилката в болницата.

По-старото понятие, използвано в България и в другите славянски страни е баба, което не се покрива с другото разбиране за баба (на внуци) и няма връзка с възрастта на жената. Понятието баба – синоним на акушерка, до такава степен е останало трайно в езика, че и до днес Денят на родилната помощ продължава да се нарича Бабинден.

Съвременната акушерка е медицинско лице с образование, характерно за медицинската сестра, но с квалификация в областта на акушерството и гинекологията. Образованата акушерка е въведена като длъжност у нас още през 19 век. Известен преходен период от време в България акушерката е обслужвала раждащите жени у дома им или на мястото, където е започнало раждането.

След Втората световна война става задължително раждането да се осъществи в болнично заведение. У нас от 1951 г. Денят на родилната помощ се чества на 21 януари, а през последните години на 8 януари.