EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Шефът на отделението по Съдова хирургия доц. д-р Димитър Марков: "Спасяваме крайници от ампутация"

УНИКАЛЕН БАЙПАС ИЗПРАВИ НА КРАКА 10 ДУШИ, ПО СВЕТА ИМА САМО 5 ТАКИВА ОПЕРАЦИИ. ВЪЗСТАНОВЯВАМЕ СЪННИТЕ АРТЕРИИ СЛЕД ПРЕМАХНАТИ ТУМОРИ

07.09.2019  Телеграф  стр. XI  Милена ДИМИТРОВА


 

- Доц. Марков, разкажете ни за метода, чрез който в отделението по съдова хирургия в болница "Софиямед" успявате да спасите крайници от ампутация. При какви пациенти може да се прилага? Нещо уникално ли е за България?

- Методите за спасяване на крайниците от ампутация са два. Единият е ендоваскуларния. Това е така нареченият неоперативен метод или безкръвна операция, както много хора го наричат. Той дава много широки възможности, защото с катетър ние можем да проникнем почти до всички артерии и ако има възможност да ги отпушим и да им направим ангиопластика. Другият метод е оперативният -това е така наречената операция байпас. Той се прилага тогава, когато не успяваме да помогнем на пациента чрез едоваскуларния метод и чрез него не могат да се коригират тромбозите. Тогава ние правим така наречените ултрадистални байпаси, които се правят на много малко места в България. Ние постигаме големи успехи при тях. Някои от ултрадисталните байпаси, които правим към клонове на стъпалната дъга са уникални. По света има съобщение само за 4 или 5 такива операции.

За радост, интервенции, направени от нас, бяха наистина успешни и спасиха от ампутация крайниците на пациенти. И в момента пациентите са в добро общо състояние със съхранени крайници.

- На колко хора успяхте да помогнете?

На повече от 10 пациента. Те все още са със съхранени крайници благодарение на тези уникални байпаси, като ние ги правим към клончета на стъпалната дъга. Такъв тип операция никой друг не извършва в България, а както казах, по цял свят има само няколко съобщение за такива операции.

- Какво е уникалното на този метод?

- Обикновено един байпас се прави от здрава артерия към друга здрава артерия. Байпаси се правят или над коляното, а ако и там има тромбоза се правят под коляното. В краен случай се правят към подбедрени артерии. Когато и те не са годни, обикновено на много места казват, че тези пациенти не подлежат на съдова реконструкция и им се предлага ампутация. Това, което ние правим, е байпас към клончета на стъпалната дъга и по този начин ги спасяваме от ампутация. Този метод се прилага при пациенти, които нямат друга алтернатива, освен ампутация. На всичките над 10 пациента им е било предложено отстраняване на крайник и то в няколко съдово-хирургични клиники в София. Този метод прилагаме от повече от 3 години. В отделението лекуваме абсолютно цялата съдова патология. Правим съдово-хирургични и ендоваскуларни интервенции като се започне от сънните артерии и се стигне до пръстите на долните крайници. И то с най-новите модерни методи, които се използват по цял свят.

При операциите на сънните артерии също имаме много големи постижения.

- Разкажете ни за тях?

- Тук също имаме уникални операции. В много случи, когато сънната артерия е обхваната от туморни формации на много места лекарите не се наемат да ги оперират и тези пациенти идват тук. До момента всичките реконструкции, които сме направили на сънните артерии са успешни. Дори от Института по Онкология избирателно ни изпращат пациенти, които да оперираме в нашата клиника. Резултатите ни са много добри и от друга гледна точка. В световен мащаб смъртността и инсултите след такива операции достигат до 3, 2 %, а при нас те са 0 % .

- Водите ли статистика колко такива пациенти сте оперирали?

- Над 15 болни с тумори, ангажиращи сънните артерии. Иначе интервенции върху сънните артерии ние правим почти всеки ден. Те са рутинни. Коригираме и патологични аномалии по тях като Кинкинг и Койлинг. При тези пациенти се получават прегъвания и завихряне на кръвотока, които в определени моменти могат да бъдат много опасни. Лошото , че на много места, дори колеги съдови хирурзи не познават добре тази патология и по тази причина не и се обръща внимание, а тя е сериозна. Понякога е застрашаваща живота на пациента и води до инсулт, затова трябва да бъде коригирана.

- Венозните заболявания се обострят през лятото. Защо не бива да ги подценяваме?

- Оказва се, че 1/3 от населението на земята страда от венозни заболявания поради анатомично несъвършенство на венозната система на човешкия организъм. И обратно- нито един бозайник, който ходи на четири крака не е засегнат от такива болести. Това анатомично несъвършенство на венозната система е във връзка с изправения стоеж на човека. Тези заболявания дават най-голям брой рецидиви през лятото в горещините. Понякога те също могат да бъдат много опасни, тъй като са свързани с образуване на тромби в дълбоките вени, които от своя страна предизвикват емболииоткъсват се, преминават през сърцето и попадат в белия дроб, което води до внезапна смърт на болния.

- Може ли нещо да бъде направено като превенция?

- Точно за това са профилактичните прегледи. Периодично организираме безплатни такива, най-често за венозни заболявания. При тях извършваме диагностика на дълбоките вени на пациентите, за да видим дали ги застрашава такъв проблем. Това нещо се прави на много места. Прави се във всички съдови хирургии. Периодът сега е важен заради горещините. Поради високите температури хората се обезводняват и стават хемоконцентрирани (най-грубо казано кръвта им се сгъстява) и имат повишена склонност към тромбообразуване, особено в съчетание със заболяване на венозната система и се получават такива емболии.

- Какви съвети бихте дали на хората?

- Много да внимават да не се обезводнят през горещите месеци. Например в Англия, когато има жеги се раздава безплатно вода на хората, за да не се дехидратират. В болница "Софиямед" започна кампания всеки хоспитализиран да получава по литър и половина вода, за да не се обезводни в горещината. Осъмнят ли се в някакъв проблем, незабавно да потърсят лекарска помощ и то от специалист съдов хирург. Това бих ги посъветвал по отношение на венозните заболявания. При артериалните заболявания доста хора изчакват твърде много. Лошото при съдовите заболявания е, че първо те са системни и второ - прогресират. Когато човек получи оплакване от крайник, обикновено смята, че ще му мине. Обикновено обаче оплакванията не преминават, а се задълбочават. Понякога те идват твърде късно, когато е започнала да се развива гангрена, а тогава вече нищо не може да се направи. Пациентите трябва да следят състоянието на съдовете си периодично и появят ли се оплаквания, да не очакват, че ще им мине, а да търсят консултация със специалист. Навреме поставената диагноза е много важна.

***

СЪВЕТИ ОТ СПЕЦИАЛИСТА:

  • Приемайте достатъчно течности и внимавайте да не се обезводните през горещите месеци
  • Не подценявайте венозните заболявания, тъй като те са свързани с тромбообразуване в дълбоките вени. Тези тромби от своя страна предизвикват емболии.
  • Ако ви получите оплакване от крайник, не очаквайте, че ще ви мине, а отидете на съдов хирург. Обикновено съдовите оплаквания, не отминават, а се задълбочават.
  • Не изчаквайте, защото понякога хората идват твърде късно, когато е започнала да се развива гангрена, а тогава вече нищо не може да се направи.
  • Следете състоянието на съдовете си периодично.