EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Болката при фибромиалгия е като удар с чук

Д-р Наталия Маринова: Болката при фибромиалгия е като удар с чук

Мара КАЛЧЕВА

в.Доктор стр. 20
23.4.2016

Д-р Наталия Маринова има специализации по вътрешни болести и ревматолоаия. В момента работи в болница "Софиямед". Разговаряме с д-р Маринова за фибромиалгията, тъй като има редкия "шанс" да лекува това заболяване и същевременно да го е изпитала на гърба си.

- Д-р Маринова, какво е странното в заболяването фибромиалгия?

- За фибромиалгия в България започна да се говори от 2005 г., когато синдромът на хроничната умора се транформира в тази диагноза. Първоначалното название на фибромиалгията беше синдром на хроничната умора. Понятието произлиза от фибро - влакно, и миалгия - мускулна болка, тъй като основният проблем е в нервните влакна и в мускулите. Става дума за невро-мускулен синдром, при който пада прагът на болката. Пациентите усещат хронична болка, напрежение и умора в мускулите, без наличие на възпаление. Болката е там, където се предава импулсът от нервното окончание към мускула, в така наречените миогелозни точки. Налице е непрекъснато повишен тонус на мускулите. За да има фибромиалгия, трябва 12 от 18 миогелозни точки да са болезнени. Най-често болезнени са точките в раменния и в тазовия пояс.

Голямото изкуство на лекаря е да разбере дали това е обикновената скованост в рамената и в таза от неправилната поза или е на фибромиалгичен терен.

Има и допълнителни симптоми, които насочват към тази диагноза. Това е перманентната уморяемост. Въпреки че си спал, се събуждаш уморен и недоспал. Когато се изследва сънят, една от фазите му е изчезнала.

Налице са също много интересни вегетативни симптоми, например немотивирана суха кашлица като тик, стягане в гърлото, маточни контракции, често уриниране, защото вегетативната инервация е нарушена. Заради честите позиви за уриниране на фибромиалгиците им търсят уроинфекции. Заради стягането в гърлото тези пациенти се

ИЗСЛЕДВАТ ПОГРЕШНО ЗА СТЕНОКАРДИЯ

Няма орган, който да не даде симптоматика, защото се стимулира по вегетативните влакна. Много е неприятно. Самата аз съм го изпитала в един момент от живота си, когато преживях силен стрес.

Резките температурни колебания много влошават симптомите, защото стимулират рецепторите на вегетативната нервна система, която е неволева и работи на автопилот в нашия организъм.

Болковите рецептори в кожата си модифицират прага и постоянно изпращат импулси по болковия път в мозъка, че има проблем, без да има такъв. Човек изпитва болка, а като го изследваме, всичко му е наред. Все едно компютърът му се е бъгнал. Затова говорим за функционално заболяване.


- Какви хора страдат най-често от фибромиалгия?

- По-често са засегнати жените, но при мъжете протича в по-тежка форма. Имам трима пациенти мъже и при тях положението е страшно. От фибромиалгия страдат огромен контингент от млади активни жени и интелектуалки. Тази болест се ражда от конфликт на личността, от социална неудовлетвореност. Провокира се и след загуба на съпруг или на дете, след гледане на болен човек.

Тази диагноза е свързана и с хормонален дисбаланс, често след раждане или след менопауза. Най-честата причина за фибромиалгията е сексуална неудовлетвореност. Разполагаме с въпросник за уточняване на диагнозата, като първият въпрос е колко често правите секс, а вторият - дразнят ли ви собствените деца. Моите пациентки са основно счетоводителки, преподавателки и от други интелектуални професии. Много е страшно, ако тези жени са и диабетички, защото имат полиневропатия. Като се насложат двете заболявания, не можем да разберем докъде е полиневропатията и откъде започва фибромиалгията.

- При какъв специалист трябва да отиде пациентът?

- При ревматолог. На всичките ни конгреси в последните години има секция за фибромиалгия. Но обикновено, когато отидете при личния си лекар с оплакванията си, той ви пуска кръвна картина. Вижда обаче, че всичко е наред, и ви съветва да си смените любовника. Подхожда се много булевардно към тази диагноза. А фибромиалгията е тежко заболяване. При мен са идвали на преглед

В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ МЛАДИ ЖЕНИ, родили две деца едно след друго. Големият бич е автоматизмът в ежедневието. Тези жени се лишават от интересните си занимания в името на децата. Ако по-бързо се върнат на работа, те не развиват тежка форма на фибромиалгия. Виждала съм толкова тежки форми на фибромиалгия, че мъжете са принудени да носят жените си до кабинета. Пациентките дори не могат да ходят.

- Какво всъщност изпитват пациентите?
- Парещи, огнени болки по цялото тяло, защото болкови рецептори има навсякъде. Болезнено е дори чаршаф да си сложат отгоре. Ужасно е. Просто ти е прегрял и дал накъсо болковият път от рецепторите към мозъка. Няма видим причинител, а болката е реална - все едно те е ударил чук. При изследвания на пациенти със специални термоапарати се вижда, че вегетативните ганглии в гръбначния мозък са активирани по целия път на болката. Усещанията са за горещи вълни или за студенина, или за изключителна болка, или за убождане с иглички. И всичко това на фона на тотална умора. Тези хора се подлагат на изследвания за различни неща в търсене на причината, но изследванията не показват отклонения от нормата. Това превръща пациентите в хипохондрици. За съжаление диагнозата фибромиалгия се сля с невропатната болка и се разми спецификата на заболяването. Невропатна болка също е извратена болка, която се свързва с нарушение на болковия рецептор, но зад нея все пак има някаква патология - наблюдава се при диабетици, алкохолици и т.н.

- Как се лекува фибромиалгия?
- Центровете за лечение на фибромиалгия по света имат задължително кабинети на ревматолог, на психолог и на кинезитерапевт. У нас обаче няма такива центрове, фибромиалгията може да се лекува успешно в началото с кинезитерапия, масаж, водотерапия. Много

ПОМАГАТ ИЗТОЧНИ КИНЕЗИТЕХНИКИ, като точков масаж, цигун, иглотерапия с магнитна игла. Тези техники масажират мускула и така отстраняват патологичната му реактивност, контрахирането му, което го държи постоянно стегнат.

Ако се изпусне този ранен момент, в който пациентът може да се подобри с кинезитерапия, трябва да се лекува с медикаменти - модулатори на болката. В определени дози тези лекарства се използват като антидепресанти. За фибромиалгия се предписват много ниски дози. Направиха революция с лекарството "Лирика". В най-високите му дози то се използва за епилепсия, в средни дози - за депресия, в ниски дози - за фибромиалгия. Благодарение на този медикамент пациентът с фибромиалгия започва да спи нормално.

Проблем при лечението е, ако пациентът вече има изписан антидепресант. Той е направил болестта резистентна и когато включим малки дози от меките препарати, не можем да помогнем. Единствено се получава сънотворен ефект и превръщаме човека в парцал.

Съветвам също пациентите си да си намерят някакво хоби, което да им отклонява мисълта от проблемите. Помагат също промяна в обстановката, заниманията със спорт. Фибромиалгията се проявява на периоди, говорим за фибромиалгичен период. Но болестта остава и всеки път, ако прекалиш с нещо, особено при стрес, тя се проявява.