EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

"СОФИЯМЕД" С АПАРАТУРА ЗА ДИАГНОСТИКА НА ХЪРКАНЕТО

д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед"


Телеграф  стр. 11  

 

 

 

Mодерна апаратура за комплексна диагностика на хъркането работи на територията на УМБАЛ и ДКЦ "Софиямед". Техниката се използва за установяване на причините за хъркането, тъй като то често е симптом на много по-сериозни заболявания като сънна апнеа, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и др. Усложненията от нелекуваното му според специалистите може да доведе до нарушения на концентрацията и вниманието, сънливост през деня, която повишава риска от пътнотранспортни произшествия, високо кръвно налягане и повишаване на риска от развитие на заболявания на ендокринната, нервната и сърдечно-съдовата система.

"Причините за поява на хъркане могат да бъдат разнообразни, но само след откриването им може да се назначи адекватно лечение. То започва с щателен разпит за начина на живот на пациента, разговор със свидетели на хъркането-обикновено близките, както и извършването на ендоскопско изследване на горните дихателни пътища по време на предизвикан сън и полисомнография. Полис-омнографът мониторира съня минимум за 4 часа. Така отчитаме насищането на кръвта с кислород, пулса, дихателните движения, мозъчната дейност. Целта ни е да изключим централния произход на хъркането, който се причинява при засягане на главния мозък. След комплексна оценка назначаваме индивидуално лечение", коментира д-р Иван Йорданов, началник на отделение по УНГ заболявания в УМБАЛ "Софиямед".

Той уточнява, че ролята на пациента е важна в предложения режим на лечение, тъй като при неспазването му резултатите няма да бъдат добри. При децата с уголемени сливици или симптоми на трета сливица, които не боледуват от чести гнойни ангини изследването следва да бъде стандарт при определянето на диагнозата - горно обструктивен синдром, който изисква хирургическо лечение.

Благодарение на новата апаратура в "Софиямед" ще бъде изграден център за диагностика и комплексно лечение на хъркането с цел ограничаване на социално-значимите усложнения, които може да предизвика заболяването.