EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

"Софиямед" с ангиографска система за лечение на сърцето от последно поколение

Най-новите модели апарати улесняват работата на екипите, за които бързината е от ключово значение


24 часа  стр. 21
5.7.2024 

 

В Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ "Софиямед" е инсталирана и работи втора ангиографска система от последно поколение на технологичния гигант Siemens Healthineers. Апаратът модел ARTIS one Edition X е произведен през 2024 г. и осигурява оптималната комбинация от гъвкавост и функции за навременно и качествено лечение на пациенти със сърдечносъдови заболявания.

 

Ангиографията е метод за рентгеново изследване на съдовете, което позволява да се определи мястото на стеснението или запушването, както и мястото и степента на патологичното разширение при аневризъм, наличие на вътрешен кръвоизлив, степен на разпространение на метастази и още болести, които няма как да се диагностицират по друг начин.

 

Новата апаратура в "Софиямед" притежава най-високите технологични параметри, което позволява постигане на най-високо качество при инвазивната диагностика и лечение на заболяванията на сърдечносъдовата система като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда, остър коронарен синдром, остра и хронична сърдечна недостатъчност, хронични и тотални оклузии (запушвания) на кръвоносните съдове, стенози на каротидната и периферна артериална болест, хронична артериална недостатъчност на долните крайници и други.

 

"Новият, втори за Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология ангиограф, е най-модерната към момента технология за инвазивна диагностика и лечение на сърдечносъдови заболявания. Апаратът осигурява обхващане на целия коронарен работен процес - чрез висококачествени изображения и 3D визуализации в реално време до оценка на резултата от процедурата с помощта на инструментите ClearStent, ClearStent Live и HeartSweep. Тези функции спомагат за съкращаване на процедурното време и количеството вложен контраст. Благодарение на вградените специални инструменти в 2D и 3D ангиографът е изключително интуитивна система, осигуряваща прецизност при сърдечносъдови и периферни интервенции. Той дава на екипа ни незаменимо удобство и предимства", коментира доц. д-р Ивета Ташева, д.м., началник на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в "Софиямед".

 

В клиниката от 2022 г. функционира още една ангиографска система от ново поколение на Siemens Healthineers модел ARTIS one. Непрекъснатото обновяване на технологичния арсенал с най-новите модели апарати улеснява работата на екипите. за които бързината е от много важно значение, посочва д-р Ташева. С възможността за получаване на 3D визуализация - функция, вградена и в двата ангиографски апарата, се осигурява по-висока прецизност на работа по време на сърдечните и съдови интервенции. Изображенията са с изключително високата 1.5К резолюция, а панорамният екран на апарата улеснява интервенционалните екипи.

 

"Гъвкавото позициониране на системата позволява оптимален достъп до пациента и дори оставя достатъчно място за големи мултидисциплинарни екипи, с каквито УМБАЛ "Софиямед" разполага. Радваме се, че в духа на опазването на природата можем и да изтъкнем, че 97% от използваните за производството на ангиографа материали са рециклируеми", коментират от Siemens Healthineers.

 

При 75% от всички пациенти на Клиниката по кардиология и инвазивна кардиология в УМБАЛ "Софиямед" се налага извършването именно на ангиография. Благодарение на съвременната апаратура, с която разполага, "Софиямед" предлага на своите пациенти най-модерните методи на лечение в условията на максимален комфорт, както и пълна гама неинвазивни и инвазивни методи на диагностика и лечение на сърдечни, мозъчни и съдови заболявания от висококвалифицирани специалисти в кардиологията и ангиологията.