EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

"Интръст" ЕАД на Делян Пеевски предостави безвъзмездно 1 600 РСR теста за 64 000 л в. на "Софиямед"

Монитор Стр. 1, 5
1.5.2020

Делян Пеевски продължава да дарява за болници в страната в справянето им с епидемията от коронавирус. фирмата на депутата и издател на "Телеграф медиа" -"Интръст" ЕАД, предостави безвъзмездно 1600 PCR теста на болница "Софиямед". Стойността на дарението е 64 000 лева. Това не е първият жест на народния представител към болницата. Преди няколко седмици Пеевски осигури за "Софиямед" други 112 000 лева също за покупка на тестове, както и за безплатните проби за коронавирус на служителите на "Спешна помощ", които да се извършат там благодарение на дарението. Пеевски е най-големият дарител до момента от началото на пандемията за болници и за нуждаещи се хора. Той е дарил за апаратура, предпазни средства и възнаграждения на медиците на първа линия близо 5 милиона лева. От "Пирогов" изказаха вчера благодарност на депутата Делян Пеевски за поредното му дарение към болницата, за което "Телеграф медиа" писа вчера. Пеевски подпомогна с по 1000 лв. 34-те медици от болницата, които са дали положителни пробизаСОУЮ-19.

Негово Величество цар Симеон II дари наУМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" ЕАД 50 000 лв. Благодарение натях спешната болница купи изключително иновативен и важен апарат за изследване на C0VID-19. Апаратът chemagic Preptio извършва автоматизирана екстракция на ДНК с магнитни частици. Той реализира бързо и качествено изолиране на вирусни нуклеинови киселини, обхващайки широк спектър проби, в това число и C0VID-19. В комбинация с китовете за екстракция Preplto осигурява бърза подготовка на 12 проби от пациенти за последващ realtime PCR анализ. С иновативната си технология и надеждна работа chemagic Prepito гарантира сигурно и безопасно изолиране на пробите, като значително улеснява и ускорява работата на лабораторните специалисти за realtime PCR диагностика. Този апарат е чудесно допълнение към специализираната апаратура на новата C0VID лаборатория, която създаде "Пирогов". "Благодарение на това дарение "Пирогов" ще има въможност още по-бързо и по-прецизно да провежда realtime PCR диагностика. След фокуса върху C0Vld-19 апаратурата ще продължи да ни бъде много полезна за изследване на всякакви видове вирусни инфекции. Изключително благодарни сме на Н.В. Симеон II за високохуманния жест на дарителство,,, посочи изпълнителният директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

***

Ето и останалите дарители:

* Дарение от братята Кирил и Георги Домусчиеви получи болницата в Разград. Лабораторията на здравното заведение вече има апаратура от т.нар. "златен стандарт" за изследване на проби за коронавирус. Дарението е на стойност 250 000 лева. Вече са изследвани 70 проби по метода PCR. Капацитетът на лабораторията е за обработване на 56 проби за 9 часа, уточни началникът й д-р Екатерина Кубратова.

* МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е получила като дарение ехограф на стойност 54 хиляди лева. Апаратът е от висок клас, с вграден ЕКГ модул, който дава възможност за най-съвременното изследване в областта на различни заболявания. Болницата е получила и 50 защитни костюма за многократна употреба от най-висок клас, предоставени от Генералното консулство на Турция в Пловдив.

* Предпазни маски и инфрачервени термометри са разпределени към най-нуждаещите се звена в борбата с коронавируса на територията на Софийска област. Даренията са от китайските провинции Джянси и Хубей.

* Община Плевен дарява 10 000лв. на Вирусологичната лаборатория при Медицинския университет -Плевен.

* Дарение от 50 защитни костюма за многократна употреба от най-висок клас е получила Невена Петкова, управител на Габровска област, от генералния консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

* 63-годишният свещеник от София Петър Покровски дари половината си заплата за нуждите на спешните медици в столицата.