EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

15-часова операция спаси живота на пациентка на 33 г. с гигантска аневризма в болница "Софиямед"

15-часова операция спаси живота на пациентка на 33 г. с гигантска аневризма в болница "Софиямед

24 часа стр. 36
16.9.2016


Рядка за страната операция са извършили неврохирурзите от университетската болница "Софиямед" и така са спасили живота на 33-годишна пациентка, съобщават от лечебното заведение.

Жената е приета в състояние на кома и тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над 3 см (т.нар. гигантска аневризма), разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка.

След като специалистите стабилизират пациентката и провеждат изследвания, установяват, че се касае за тежко, почти пълно запушване на двете сънни артерии, кръвоснабдяващи мозъка, откриват се и още 2 аневризми, разположени под черепната основа.

"Единствената възможност пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообращението за превенция на последващи кръвоизливи. Взехме присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който се трансплантира в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд. По този начин създадохме "нова сънна артерия" и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообращението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си", коментира д-р Емил Кръстев, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Софиямед".

Успехът след извършената операция според специалиста и колегите му е изумителен. В страната ни такива операции не се правят.

Имахме смелостта да извършим тази операция, тъй като в болница "Софиямед" натрупахме значителен опит в подобни интервенции на базата на дългогодишно обучение в Европа, коментира д-р Кръстев.