СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА

СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА
СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА

Д-Р ЦВЕТАН АЛАЙКОВ, ЗАВЕЖДАЩ ОТДЕЛЕНИЕТО ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": СИНИТЕ ПЕТНА ПО КОЖАТА ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОЛЕСТИ НА КРЪВТА

в. Галерия Стр. 55
28.10.2015г.

С напредването на годините структурата на кожата се променя и могат да се появят различни петна по нея - от бели до виолетови, сини, кафяви и черни. Повечето от тях се появяват постепенно с времето и човек не обръща внимание, че те си стоят някъде на краката, ръцете или тялото.

Съществуват обаче петънца, които понякога започват от малки виолетови точици и постепенно, понякога в рамките на няколко дни, се увеличават и сливат в по-големи петна и кожата може да заприлича на географска карта. Много често те са свързани с намаляване на тромбоцитите в кръвта. Тромбоцитите са сред клетките в кръвта, участващи в съсирването и спиране на кръвотечението. Тромбоцитите намаляват като брой в различни случаи. Нормално те са от 150 до 450 Г/л

При намаляване под 60-70 се получава кървене от различни места - кожа, лигавици на уста, храносмилателен тракт, око или пикочен мехур. Най-често това се среща след прием на лекарства, с които се лекуват болки в ставите - нестероидни противовъзпалителни, някои медикаменти за лечение на високо кръвно налягане и много антибиотици. Приемът на тези медикаменти за повечето хора е безобиден, но специалистите алармират, че могат да бъдат важен фактор за отключването на сериозно заболяване - тромбоцитопения, при наличието и на виолетови или сини петна по кожата.

"Много хора приемат тези медикаменти профилактично, защото някой им е казал, и не отчитат, че при използването на всяко едно лекарство трябва да има контрол.

Имунните тромбоцитопении, както и имуноалергичните (като медикаментозните) са свързани с изграждане на антитела които ги разрушават - в кръвта или в костния мозък. При повечето автоимунни заболявания - ревматоиден артрит, лупус, след инфекциозни - бактериални или вирусни инфекции, могат да се отключат имунни тромбоцитопении", коментира д-р Цветан Алайков, завеждащ на отделението по клинична хематология в столичната болница "Софиямед". Специалистът казва, че при някои заболявания също може да има тромбоцитопении - като чернодробната цироза - от повишено разграждане на тромбоцитите в далака, при болестта на Гоше, при мегалобластната анемия. При болестта на Мошкович и ДИК синдрома се налага бърза и животоспасяваща колаборация с невролози, гинеколози, кардиохирурзи (в зависимост от водещите оплаквания на пациента) и в повечето случаи и реаниматори, правене на плазмаферези или хемодиализи. Много често по време на бременност също може да се развие тромбоцитопения, която е доброкачествена и отзвучава след раждането. При въздействието на различни химикали (на бензолова основа като алкидните бои) или лъчения в професионална среда също се установяват тромбоцитопении.

"Всички тези състояния се лекуват с различен ефект с медикаменти, при имунните се налага в някои случаи отстраняване на далака

В случаите, когато зад тромбоцитопенията се крие лимфом, миелодисплазия или левкемия, трябва да се вземат бързи мерки в диагностичен план - да се определи степента на развитие на процеса и да се направи програма за лечение, която често е минимум 6 месеца", препоръчва хематологът.

Самият той е имал пациентка, която е приета по спешност с кървене от ануса и при проведените съвместно с гастроентеролози изследвания се установява, че се касае за неходжкинов лимфом. "След като определихме вида на лимфома и в кой стадий е, започнахме лечение с химиотерапия и след 6 месеца жената бе в ремисия, в прекрасно състояние и продължи години след това да се проследява. Именно затова е от изключителна важност всяко едно петънце по кожата да бъде проследено и при съмнения за неговия произход и развитие да се потърси консултация от специалист", съветва д-р Алайков.