СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Уникална интервенция извършиха кардиолозите в "СоФиямед"

Уникална интервенция извършиха кардиолозите в Уникална интервенция извършиха кардиолозите в Уникална интервенция извършиха кардиолозите в
Уникална интервенция извършиха кардиолозите в

Уникална интервенция извършиха кардиолозите в "СоФиямед"

в.Труд 
8.10.2015

Изключително рядка и високоспециализирана интервенционална процедура са извършили инвазивните кардиолози в столичната болница "Софиямед" за пръв път, съобщиха от лечебното заведение. Интервенцията представлява емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Така болницата става едно от малкото университетски лечебни заведения в България, в които се извършва тази процедура.
Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.
"Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния", коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Софиямед".
Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Процедурата се провежда под рентгенов или ехографски контрол с помощта на специален катетър, през който се въвеждат различни материали в прицелния кръвоносен съд, които предизвикват неговото запушване (емболизация).
"Интервенцията извършихме успешно както благодарение на големия опит на екипа ни от инвазивни кардиолози, така и на ангиографската система, с която разполагаме от най-висок клас. Това е най-модерната към момента технология в света за инвазивна диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, уточнява доц. Хазърбасанов.