СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Кога грипът може да бъде опасен за децата

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което се изявява с повишена температура, кашлица, главоболие, болки в мускулите. Разпространява се лесно от човек на човек и може да засегне всеки. Сред най-уязвимите са и децата. Нередки са случаите, когато грипът води до тежки усложнения, дори до смърт.

Ето какво съветва педиатърът от УМБАЛ „Софиямед“ д-р Мария Йочева:

Грипът е опасен, първо с отстрото начало - внезапно, с много висока температура. Самата температура при малко дете е рискова. Децата са склонни да правят фебрилни гърчове. При тях малко по-трудно се локализират процесите, заради имунните несъвършенства. От друга страна дори и най-безобидното предишно заболяване на детето може също да усложни много нещата. Деца, които са склонни да правят астматични пристъпи или имат автоимунни заболявания са рискови пациенти.
Добре е, че вече има бърза, експресна диагностика. В рамките на 24 до 32 часа след повишаване на температурата се прави грип-тест с взимане на секрет от носоглътката, който става готов за 10 минути. Той е достатъчно сигурен и показателен и го препоръчвам винаги, когато заболяването започне внезапно. Препоръчвам задължително и консултация с лекар.

След прекарана вирусна инфекция е добре детето да приема имуностимуланти. Когато се стабилизира препоръчвам да си остане вкъщи – три до пет дни. Нека родителите не го пускат веднага в детския колектив, защото точно тогава е най- уязвимо.