СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ползи и недостатъци на 40-дневните пости

Великият пост започва седем седмици преди Великден и е най-продължителният в Православната религия. Той изисква пълно въздържание от определени храни, като месо, мляко, млечни продукти и яйца. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октопод) се считат за постни и са разрешени. В определени дни се разрешава консумацията на риба – на Благовещение и на Цветница.

За православните Великият пост е време за очистване на телата и душите. За много хора, обаче 40-дневното въздържание от определени храни е възможност да настроят организма си за пролетта и свалят натрупаните през зимата килограми.

Според д-р Цветанка Терзиева – Началник на Отделението по Ендокринология в УМБАЛ „Софиямед“ постите не са случаен период за една религия. В миналото са били вариант за изчистване на организма от протеини и мазнини.

 „За съвременния човек, който е доста ангажиран и психически натоварен, пълни пости е трудно да бъдат спазвани. За такъв дълъг период – 40 дни, те довеждат до редукция на теглото, а това може да засили до известна степен пролетната умора. Но ако човек е с наднормено тегло, постите са идеална възможност да редуцира килограмите“, казва д-р Терзиева.

Не бива да се забравя и още един факт - изключването на определени храни, които са били ежедневна част от менюто, води до стрес за организма и забавяне на метаболизма. Приемането на повече плодове и зеленчуци, от друга страна, спомага за изхвърлянето на токсините и облекчава дейността на храносмилателния тракт и ендокринната система.

Хора, които се възстановявате след боледуване или пък са хронично болни, обаче трябва да бъдат много внимателни по време на поста и задължително да се консултират с лекар какъв период да го спазват и какви храни да включва дневното им меню.