СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Сънната апнея – опасната страна на хъркането

Хъркането е изключително сериозен здравословен проблем, който за съжаление се пренебрегва от много хора. То се появява във фазата на дълбокия сън, когато мускулите на небцето, езика и гърлото се отпускат, стеснявайки по този начин пътя на вдишания въздух. Колкото по-стеснен е пътят на въздушния поток, толкова по-силно е хъркането.

 

Едно от най-често срещаните заболявания, което се характеризира със затруднено дишане през нощта е обструктивната сънна апнея. Проявява се с многократно стесняване на гърлото, което частично, а понякога и напълно, блокира дихателните пътища по време на сън. Това блокиране може да доведе до спиране на дишането или до дихателни проблеми през нощта, които често продължават от 10 до 20 секунди, а понякога и по-дълго.

 

Ако тези периоди от по 20 секунди са повече от пет за един час, тогава клинично диагностицираме  сънна апнея. Симптомите на това заболяване включват силно хъркане, задавяне, тежко дишане, неспокоен сън през нощта, както и сънливост през деня.

 

Какви са причините за хъркането?


По време на сън мускулите на мекото небце, езика и гърлото се отпускат и причиняват стесняване и блокиране на въздушния поток. Докато дишате, мекото небце и мъжеца вибрират в задната част на гърлото ви и предизвикват така характерния звук при хъркането. Сливиците, както и „третата сливица“ също вибрират и допълнотелно спомагат за стесняването на въздушния поток. Вие не хъркате когато сте будни, защото мускулите на гърлото поддържат тъканите в задната част на устната кухина в нормален тонус. Само по време на сън тези тъкани се отпускат, колабират и причиняват хъркане. Най-честите причини са заболявания на носа (полипи, изкривена носна преграда, хипертрофирали носни конхи, алергични заболявания на носоглътката), уголемените сливици, трета сливица, езична сливица и физиологични аномалии на мекото и твърдо небце.

 

Допълнителни фактори, подпомагащи хъркането са:

 

  • наднорменото тегло
  • злоупотреба с алкохол и цигари
  • антидепресанти
  • заболявания на централната нервна система

 

Какви са усложненията при хъркането?


Продължителното хъркане, без ненавременно изясняване на причината и започване на подходящо лечение, води до повишаване в най-голяма степен на рискове от развитието на сърдечно-съдови заболявания (високо кръвно налягане), чести остри и хронични заболявания на дихателната система, сънна апнея, неработоспособност и сънливост през деня, опастност при шофиране, както и сериозни разтройства при съжителството ни с избрания от нас партньор.

 

Какво да предприемем?


Потърсете незабавно компетентен УНГ специалист, занимаващ се с проблемите на хъркането и сънната апнея. Само така ще получите навреме точната диагноза и подходящото за вас лечение.

 

При всеки пациент диагностиката и лечението са строго индивидуални и не се влияйте от слухове за някое „неуспешно“ лечение, а от убедеността, че на този проблем трябва да се погледне не пренебрежително и с насмешка, а със сериозността, че здравето ви е застрашено, без да има явни симптоми за това.

 

Д-р Иван Йорданов – началник на Отделението по УНГ болести     

УМБАЛ „Софиямед“

Д-р Йорданов е специалист с дългогодишна практика в областта на Оториноларинголагията. Преглед или консултация с него можете да направите всеки понеделник, вторник и сряда от 15.00 до 17.00 часа в кабинет 6 на ДКЦ „Софиямед“.