СПЕШНА ПОМОЩ 0895 555 451
EN
VIP профилактика Online Резултати Училище за родители
Back to top hospitalsofiamed.bg

Хидратацията при децата – кои са полезните напитки и в какви количества

Дехидратацията, дори и само в лека форма, може да причини умора, главоболие, липса на концентрация, намалена работоспособност и суха кожа. Приемът на течности, особено при децата, е изключително важeн, тъй като при тях съотношението на вода в организма спрямо телесното тегло е от много по-голямо значение, отколкото при възрастните. Децата, обаче не винаги разпознават ранните етапи на жаждата, което ги прави особено уязвими, особено, когато спортуват или играят на открито в най-горещите летни месец.

 

Какво трябва да пият децата?


Вода. Според педиатрите водата е единствената течност, която трябва да се пие в изобилие, тъй като тя хидратира, няма калории и не може да навреди на зъбите.

 

Млякото е полезен източник на хранителни вещества, особено протеини, витамин В и калций. Млечните напитки, съдържащи добавена захар, като млечни шейкове или горещ шоколад, трябва да се пият рядко.

 

Плодовите и зеленчукови сокове  осигуряват някои витамини и минерали, но съдържат и захари, могат да бъдат и кисели. Препоръчва се децата да пият до една малка чаша (150 мл) на ден. Този вид сокове могат да се разреждат с вода, за да се намали съдържанието на киселини и захар.

 

Спортните и енергийни напитки са с високо съдържание на захар, а енергийните напитки могат да съдържат и високи нива на кофеин или други стимуланти. Тези напитки не са подходящи за малки деца.

 

Колко трябва да пият децата?


Количеството течности, което детето трябва да приема, зависи от неговата възраст, пол, времето и каква е физическата активност. Препоръчва се децата на възраст 4 - 13 години да приемат  приблизително 6 - 8 чаши течности дневно, като тук се включва не само водата, а и количеството течности, които те приемат с храната.  По-малките деца се нуждаят от сравнително по-малко напитки за деня.

Европейската организация по безопасност на храните(EFSA) е разработила препоръчителните количества, които децата трябва да приемат дневно, в зависимост от техния пол и възраст.

 

Пол

Възрастова група

Количество течности от храни и напитки дневно/в литри/

Кочичество течности само от напитки дневно /в литри/

Момчета и момичета

4 - 8 години

1.6

1.1 - 1.3

Момичета

9 -13 години

1.9

1.3 - 1.5

Момчета

9 - 13 години

2.1

1.5 - 1.7

 

 

Практически съвети за поддържане на добрата хидратация на детския организъм:

  • Давайте на децата си вода на закуска, преди да отидат на училище или детска градина, както и по време на игра
  • Винаги слагайте бутилка с вода в раницата на детето.
  • Стремете се да давате на детето натурални напитки, които не са подсладени и не съдържат добавки
  • Следете ежедневния прием на напитки. Препоръчват се 6-8 напитки на ден, като най-добре е те да са вода, мляко, плодов/зеленчуков сок
  • Децата, които спортуват или играят на открито през лятото, трябва да пият повече вода

 

Изследвания показват, че децата, които пият по-голямо количество вода, показват по-добри резултати в училище.

 

Няколко важни факти за водата:


Когато сме родени, водата съставлява около 75% от нашето телесно тегло.

 

Водата представлява около 60% от теглото на по-големите деца и възрастните.

 

Тялото ни непрекъснато губи вода - когато ходим често до тоалетна, когато дишаме, когато се потим, така че ако не пием достатъчно, ще се дехидратираме.

 

Водата помага на тялото ни по много начини:


Пренася хранителни вещества в клетките;

 

Помага за извеждането на токсините от организма;

 

Спомага за контрола на телесната ни температура.

 

Водата се среща във всички напитки, а също и в храната. Хората могат да оцелеят до 50 дни без храна, но само няколко дни без питейна вода.