EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ваксинация срещу COVID-19 на деца в ДКЦ "Софиямед"-Люлин

ОТНОСНО ВАКСИНАТА:

Миналия месец Eвропейската агенция по лекарствата одобри приложението на ваксина срещу КОВИД-19в във възрастта 5-11 год.

 

Проучвания относно безопасността и ефективността на ваксината в детската възраст показват, че имунният отговор, постигнат чрез ваксината при деца е съизмерим с този при възрастните т.е. малките деца изграждат имунитет, така както по-големите и възрастните, имунизирани с тази ваксина, независимо, че за децата между 5 и 11 год. дозата на ваксината е по-ниска.

 

Ефективността на ваксината при деца между 5 и 11 год, е над 90%. Според Европейската агенция по медицина ползите от ваксинирането на деца над 5 год. възраст превалират над рисковете от ваксинация, особено при деца, при които има риск от тежко протичане на ковид-инфекцията. 

 

СТРАНИЧНИTE ЕФЕКТИ:

Странични ефекти са такива, както при останалите ваксини и не се различават от тези в останалите възрастови групи: зачервяване и  отток на мястото на убождането, евентуално може да има втрисане или температура.

Ваксината на "Pfizer"/"BioNTech" е засега единствената, която е одобрена за употреба при хора над 5-годишна възраст.

Поставят се 2 дози през интервал от 3 седмици. Педиатричната доза е една трета от тази за възрастни.

 

КЪДЕ И КАК ЩЕ СЕ ПРОВЕЖДА?

Ваксинацията срещу COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11г. ще се извършва във ваксинационния кабинет на ДКЦ "Софиямед"–Люлин N5, партер след предварителен преглед от педиатър на място.


Имунизациите се осъществяват чрез предварително записване на час на тел. +3592 465 0003 след предоставени количества на ваксината на Pfizer от СРЗИ.

1 флакон съдържа 10 дози, затова е важно предварителното записване. То гарантира, че няма да се бракуват дози.