EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Съвети при ухапване от кърлеж при децата

Около 20-30% от кърлежите са заразени с причинителя на лаймска болест. Симптом на лаймската болест е появата на кръгообразно зачервяване на кожата, което увеличава обиколката си и се разпространява по тялото. Това обаче се среща в един сравнително малък процент от случаите.

Не е необходимо да се носят кърлежите за изследване, защото е възможно кърлежът да е бил заразен, но ухапаният да не е. В повечето случаи има заразяване, когато кърлежът  е престоял повече от 24 ч. в кожата, затова той трябва да бъде отстранен максимално бързо, когато се забележи. Най-добре е това да се направи от лекар, за предпочитане от хирург. Не трябва да се използва олио, защото, когато започне да се задушава, кърлежът повръща цялото съдържимо в раничката и това увеличава риска от заразяване. Освен това хоботчето на кърлежа има обратни зъбци и винаги има риск част от него да остане в раната.

На неваксинираните с ваксина против тетанус  трябва да се направи такава.

 

 

Когато има ухапване от кърлеж  е необходимо след около  4 седмици да се направят серологични изследвания – те са най-широко използваните изследвания. Доказват наличието  на антитела (имуноглобулини M и G) срещу причинителя на лаймската болест – борелия бургдорфери. Пробите започват да се позитивират  след 25-30 дни от експозицията.

 

Лица с ухапване от кърлеж и родителите на дете, ухапано от кърлеж, е добре да бъдат запознати с първите признаци на болестта и в случаи на поява на симптоми  трябва да се стартира  антибиотична терапия по преценка на медицински специалист. Антибиотиците се дават в ефективни дози и продължителен период от време – две-три седмици. Това се налага поради това, че лаймската болест протича в няколко фази като причинява увреждане не само на кожата, но и на ставите, сърцето и нервната система.

 

Ако не се лекува правилно с антибиотик  в крайните стадии се получават необратими  увреждания на кожата, ставите и нервната система, които водят до инвалидизиране. За предпазване от ухапване от кърлеж трябва  да  се носят високи чорапи, дълги панталони, при пребиваване в райони, които са рискови от разпространение на тези паразити, може да се прилагат и репеленти.

 

Най-добра предпазна мярка обаче е  родителите  да не оставят децата си да играят на места, където има по-гъста растителност и животни, пренасящи кърлежи – котки и кучета.

 

Д-р Шаламанова, педиатър и специалист по инфекциозни болести и екип на Детско отделение на УМБАЛ "Софиямед"