EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Съвети как децата да мият ръцете си

На 15-ти октомври отбелязваме Световния ден на чистите ръце. Децата са по-податливи на инфекции и добрата хигиена играе ключова роля в поддържането на тяхното добро здравословно състояние. Често обаче родителите забравят, че трябва да дават личен пример и внимателно да обясняват на децата как трябва да се мият.

Редовното миене на ръцете с вода и сапун е една от най-ефективните мярки, която намалява разпространението на различни заболябания, които се предават чрез мръсните ръце, както и вируси, включително COVID-19:

-20 пъти дневно по 20 секунди
-с подходящ за възрастта детски сапун

Най-лесният начин да ги стимулирате да си мият ръцете е като превърнете процедурата в нещо забавно. За целта е важно да е осигурен лесен и удобен достъп до мивката. Сапунерка с любим герой също върши работа. Покажете как вие миете ръцете си и приканете детето да повтори вашите движения – ако го оставите само да се справи, то ще е много по-заинтригувано и миенето на ръце за него ще бъде забавление. Поставете в банята специална детска кърпа на удобна височина.

За да превърнете хигиената в рутина, трябва да миете заедно ръцете си преди всяко хранене, преди и след използване на тоалетната или след като се прибирате от разходка. След време детето ви ще свикне и миенето на ръце ще се превърне в навик, който то ще изпълнява всекидневно, без дори да се замисля.

Не плашете обаче децата с бактерии и колко опасно е да пипат мръсни предмети, защото малко мръсотия не е опасна, а точно обратното – тя играе рола в развитието на детски имунитет.

С цел повече деца да разберат колко важно е а си мият ръцете, а и забавно, Световната здравна организация преди време сподели в социалните мрежи клипче, на което героите от любимото детско аниационно филче „Прасето Пепа“ си мият ръцете и пеят известна детска песничка.