EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПРОФИЛАКТИКАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРИ НАСЛЕДСТВЕНА 0БРЕМЕНЕН0СТ

Д-Р СТЕФАН НИКОЛОВ, КЛИНИКА ПО ВЪТРЕШНИ БОЛЕСТИ И ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД": ПРОФИЛАКТИКАТА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРИ НАСЛЕДСТВЕНА 0БРЕМЕНЕН0СТ

 

Телеграф  стр. 11  

22.2.2020


в. Телеграф, Уикенд
Д-р Стефан Николов работи в Клиниката по вътрешни болести и хепатогастроентерология в УМБАЛ "Софиямед". Той е опитен клиничен гастроентеролог, които работи в целия спектър на гастроентерологията. Завършва медицина през 1978 г. в Медицинска Академия - София. Има придобити специалности по: вътрешни болести, гастроентерология и притежава Сертификат за ендоскопски изследвания на гастроентерологичния тракт - 3-то ниво.


-Д-р Николов, защо е важно да правим профилактични прегледи?
Това е тенденция в Западна Европа от години. Освен това е много по-евтино да правиш профилактика отколкото да лекуваш едно развило се вече заболяване. В САЩ, например, за хората над 50 години се правят профилактични скриниг изследвания за карцином на дебелото черво. Пушачите задължително минават на снимки, правят се консултации и т.н Пациенти, които имат наследствено злокачествено заболяване също доста често подлежат на изследвания.


- А каква е ситуацията в България?
У нас НЗОК отпуска средства за еднократни профилактични изследвания веднъж годишно. Добре е, обаче, когато човек е на определена възраст и има наследствена обремененост с дадено заболяване, да се подлага на допълнителни изследвания.


- Има ли възраст при мъжете и жените, от която трябва по-сериозно да се замислят за превенция?
Жените над 35-годишна възраст, например трябва по-често да минават профилактични прегледи за карцином на гърдата и карцином на матката. Един мъж над 50 години със съмнения за простатна хипертрофия е препоръчително да си пусне изследвания за специфичния антиген PSA. Практиката показва, че ако в ранен стадии се установи рак на дебелото черво, човек може да се излекува. Ние имаме пациенти, които са излекувани преди 15-20 години и до момента водят пълноценен начин на живот.


- Колко често трябва да се правят профилактичните изследвания?
Не може да се прави профилактика на всичко. Но е важно да се прави на обществено - значимите заболявания, като онкологични, сърдечно-съдови, гастроентерологични, неврологични и др. Добре е периодично да се преглеждат и младите хора, при които има тенденция да се повишава артериалното налягане. Също трябва да бъдат проследявани и такива пациенти, които имат в анамнезата си някакво сърдечно заболяване, като например един ревматизъм. За щастие е лечим, ако е установен навреме. Добре е всеки човек да си направи профилактично едно ендоскопско изследване, което не е скъпо, но позволява директен оглед на различни вътрешни органи. В "Софиямед" предлагаме 17 профилактични пакета. Пациентите могат да профилактират най-важните заболявания на сърдечносъдовата система, онкологични и метаболитни заболявания и такива свързани с хронични вирусни инфекции.

 


"СОФИЯМЕД" ВИ КАЗВА ДАЛИ СТЕ ЗДРАВИ СЪС 17 VIP ПРОФИЛАКТИЧНИ ПАКЕТА!

Телеграф  стр. 11  
---------------------------
В. ТЕЛЕГРАФ, УИКЕНД  
Профилактиката е най-доброто лечение, твърдят специалистите. В стремежа си да осигури на пациентите си качествена диагностика ДКЦ "Софиямед" предлага 17 различни VIP профилактични пакета. Те са разделени по възраст и пол и обхващат профилактиката на повечето социаянозначими заболявания - онкологични, кардиологични, съдови, гастроентерологични, репродуктивни заболявания и др. В тях са включени както диагностично- консултатитивни прегледи от различни специалисти, лабораторни изследвания - включващи стандартни показатели, туморни маркери, вирусологична диагностика, така и образни изследвания -включително високо специализирани такива. Различните пакетни предложения са с различен фокус -от стандартна профилактика до и над 40 и 50-годишна възраст, до луксозна, VIP и ULTRA VIP профилактика, включващи специализирани диагностични прегледи, процедури и изследвания. Някои от пакетите имат и конкретен фокус - за хора с интензивни мозъчни и емоционални натоварвания, високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастроинтестиналния тракт, високоспециализирана онкологична профилактика и др. "Софиямед" дава възможонст на всеки пациент да обсъди с терапевт съставянето и на индивидуален профилактичен пакет.