EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Оптимален профилактичен пакет за жени до 40г.!

ТОП специалистите на "Софиямед" Ви препоръчват Оптимален профилактичен пакет за жени до 40г., защото:

 

В основата на ендокринологичната профилактика при жените стоят редица изследвания имащи за цел да отхвърлят или потвърдят хормоналната дисфункция на щитовидната жлеза. Често пъти при наличие на неправилно функциониране на жлезата може да се наблюдават оплаквания отстрана и на сърдечно-съдовата система, централна нервна система и др.  Диагностиката във всички възрасти се извършва чрез лабораторни изследвания за проследяване нивото на хормоните на щитовидната жлеза и образни такива най-често под ехографски контрол за отхвърляне на физиологични отклонения в структурата на жлезата. До 40-годишна възраст проблемите с щитовидната жлеза може да стоят в основата на затруднение при забременяване, спонтанни аборти или нарушение в развитието на плода. Над 40-годишна възраст дисфункцията може да доведе до преждевременен климактериум с всички неблагоприятни  последствия. Това налага профилактично изследване и контрол на щитовидната жлеза на 1 г.

 

Д-р Валери Нецов, завеждащ отделението по АГ в УМБАЛ „Софиямед“:

Различните профилактични пакети за жени до 40, над 40, до 50 и над 50-годишна възраст са съобразени със световната практика при профилактично гинекологично изследване на млади и възрастни жени. При всички дами задължително се извършва трансвагинална ехография, при която могат да се установят изменения, които не се откриват при рутинен преглед. Вземането на цитонамазка се съпътства и с изследване нависоко - и нискорискови типове на HPV(човешки папиломен вирус), което подсигурява допълнително скрининга за рак на маточна шийка. При млади жени задължително се изследва igm за хламидия трахоматис, което е от изключително значение за запазване на репродуктивната им функция. Инфекцията с Хламидиятрахоматис често е безсимптомна, а оставена дългосрочно без лечение може дадоведе до промени в половата система (сраствания), зрението и ставите. Съветът ми към пациентките е да извършват Профилактични прегледи един път в годината независимо от възрастта. При жени с гинекологични проблеми прегледи се извършват на три или шест месеца по преценка на гинеколог независимо отвъзрастта.

 

Заразяването с човешки папиломнивируси (HPV), е  една от най-честите предавани по полов път вирусни инфекции . След инфектиране често липсват проявина заболяване като при повече от 80% от заразените, инфекцията е транзиторна(преходна). В по-малък процент от случайте обаче, даден HPV тип може даперсистира („да се закрепи“) и да доведе до промени в заразения слой от клетки.Така например, неоткритата персистираща инфекция при жени е особено опасна иможе да доведе до промени в дългосрочен план (рак на маточната шийка,влагалището и др.). Затова се препоръчва профилактичните изследвания, както придами под 40, така и над тази възраст, непременно да включват и  лабораторен тест  за HPV. В профилактичните пакети за мъже ижени, голямо значение има провеждането на изследвания за вирусите на Хепатит В(НВV) и Хепатит С ( HCV) .  НВV и  HCV могат да се предават както по полов път така и чрез кръвни механизми, а освен това от майка на новородено по време на раждането. Изследват се за откриване на явна (остър вирусен хепатит) или скрита инфекция (хронично безсимптомно носителство) с някои от двата вируса. Около 5% от българите са заразени, предимно с  НВV, но инфекцията с вируса на хепатит С, много по-често е безсимптомна и създава хронично носителство. България е страна с относително ниско разпространение на тези вируси, но профилактичното изследване позволява ранно откриване преди поява на чернодробна цироза и подобрява възможността за ефективна терапия.

 

Повече информация:

eveleva@bulpharma.bg тел. 0895 555463

ebibinovska@bulpharma.bg; тел. 0895 555591

Всеки работен ден от 8:30 до 16:30ч.