EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София?

Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София? Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София? Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София?
Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София? Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София? Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София?
Спазва ли се носенето на маски след въвеждането на новите мерки в София?

Повечето болни от ковид не се нуждаят от болнично лечение, заболяването се лекува от вкъщи, коментира проф. Георги Попов, началник на клиника по инфекционзци болести, УМБАЛ "Софиямед"

 

БНТ

4 август 2022г.

 

Почти всички ковид-легла в инфекциозните клиники в София са запълнени. Днес е и първият ден, в който маските отново са задължителни на закрито и ще бъдат задължителни в следващите 15 дни.

 

От днес задължителни стават маските на закрито във всички обществени институции, в търговските обекти, в моловете, но не в общите части, а само в самите магазини. Този път има и някои изключения. Децата под 6 години не са задължени да носят маски, освен това хората, които спортуват на закрито също нямат такова задължение.

 

В заведенията за хранене и клиентите, и персоналът могат да си позволят да са без маска. На въпроса ви спазват ли се мерките - проверката ни днес показа, че преобладаващата част от хората носят маски. Но има такива, които съвсем умишлено не го правят, дори там където заповедта е казала.

 

Повечето хора и в градския транспорт, и в магазините и в обществените институции, носят маски. Но има изключения и тези, които не носят - не се притесняват да го заявят.

 

Имам маска, не я слагам.

 

БНТ: Никъде? Градски транспорт?

Не.

 

БНТ: Някой прави ли забележка вътре?

Не. Все още.

 

БНТ: Нито вън охраната, нито в магазините?

Не.

 

От столичната здравна инспекция, откъдето идва заповедта, не могат да обещаят пълен контрол, но обещават глоби.

 

"Ние не сме пъдари. Да, контрол ще има. Глобите са от 300 до 500 лв.", коментира д-р Данчо Пенчев, директор на СРЗИ пред БНТ.

 

С тези мерки здравните власти в София се надяват за половин месец да ограничат Ковид. На този етап болниците постепенно се пълнят с ковид случаи.

 

"София в момента е в едно високо плато. В момента са запълнени почти на максимум с неусложнени случаи", обясни д-р Пенчев.

 

В инфекциозното отделение на една от столичните болници 60% от леглата са заети. Въпреки това:

 

"Не бих казал, че има натиск. Повечето болни не се нуждаят от болнично лечение, заболяването се лекува от вкъщи. И само хората с придружаващи заболявания, хората, които са неваксинирани, хората, които са в по-напреднала възраст, се нуждаят от болнично лечение", каза проф. Георги Попов, началник на клиника по инфекционзци болести, УМБАЛ "Софиямед".

 

Положението в другите инфекциозни отделения в столицата е подобно. Но лекарите от първа ръка казват, че ситуация поне засега остава под контрол.