EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ "СОФИЯМЕД" С НАГРАДИ "ЛЕКАР НА ГОДИНАТА" ОТ БЛС

ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ
ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ

Телеграф

21.10.2022г.

 

Проф. К.Чернев u доц.Т.Атанасов бяха отличени в категориите "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" и "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники"

 

С награди "Лекар на годината" в категориите "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност" и "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" от Българския лекарски съюз бяха удостоени проф. д-р Константин Чернев, д.м.н.- един от най-известните хепатогастроентеролози в страната и началник на Клиниката по вътрешни болести и хепатогас-троентерология в УМБАЛ "Софиямед" и доц, Теодор Атанасов, д.м., началник на Клиниката по лапароскопска хирургия в УМБАЛ "Софиямед".

 

Призовете бяха връчени на официална церемония в Деня на Българския лекар -19-ти октомври, в Националния исторически музей.

 

Проф. Чернев коментира, че за него признанието на съсловието е внимание и признание за дългогодишната му работа.

 

"Вълнувам се активно от всички проблеми в съвременното здравеопазване, които са разнопосочни и изискват много усилия и труд за разрешаването им. Пряко в областта на клиничната медицина, напредъка в последните 20-30г., е огромен като развитието на технологиите в медицината и биологията доведоха до неимоверни възможности за лечение на пациентите с тежки хронични заболявания. От една страна, напредъка на генетиката и молекулярната биология доведоха до подобрение както в диагностиката, така и най-вече в лечението на злокачествените и редица тежки хронични заболявания. От друга страна, технологичния напредък доведе и до подобряване и навлизане на нови методи в оперативната медицина и нейните области. България може да се гордее, че всички тези нови методи навлизат много бързо след откриването им в практиката и нуждаещите се пациенти имат достъп др тях. Аз съм щастлив, че жизненият ми път на лекар премина в този период на прогрес на медицината като и сега продължавам да наблюдавам последните й постижения. Работейки през последните години в модерно лечебно заведение съм удовлетворен напълно от условията и възможностите за работа, както и от младия и амбициозен колектив с който работя, и на когото имам задачата да предам дългогодишния си опит".

 

Доц. Теодор Атанасов бе награден от Български лекарски съюз за въвеждането на иновативни хирургични лапа-роскопски техники за лапароскопски операции през един кожен разрез (едно-портова хирургия) при остър апендицит, холелитиаза и ингвинални хернии; Доц. Атанасов благодари на Български лекарски съюз за отличието и коментира:

 

"За мен това признание е чест и благодаря на съсловието за него. Благодаря на екипа си, на лечебното заведение, в което работя и на негово ръководство, за осигуряването на възможно най-добрите условия за въвеждане на иновации и нови оперативни техники. Благодаря и на семейството си за разбирането и подкрепата през всичките години. Въпреки трудностите, които са неизбежни при въвеждането на иновативни методи и техники, постигаме прогрес в медицината и повишаваме удовлетвореността и доверието на пациентите ни."