EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Проф. Георги Попов за COVID вълната: Време е да сложим маските

Проф. Георги Попов за COVID вълната: Време е да сложим маските Проф. Георги Попов за COVID вълната: Време е да сложим маските Проф. Георги Попов за COVID вълната: Време е да сложим маските
Проф. Георги Попов за COVID вълната: Време е да сложим маските

 „Повечето новозаразени са завърнали се от Гърция граждани", поясни той

 

NOVA News, „Денят на живо”

15 юли 2022г.

 

Омикрон се кара по-леко от предишните варианти на коронавируса, но пораженията върху организма в дългосрочен план остават. Това заяви проф. Георги Попов, началник на клиника по инфекциозни заболявания, в ефира „Денят на живо” по NOVA News. И допълни, че е време маските отново да се носят на някои обществени места.

 

По думите му в момента голяма част от заразените у нас са завърнали се от Гърция граждани.

 

„Вирусът SARS-CoV като всеки един е склонен към безкрайни мутации. Сега най-засегнати са неуминизираните и непреболедувалите. Въпреки това често се разболяват и хора, които вече са минали през вируса. Познавам хора, които са се заразявали 4 пъти –с уханския вариант, с Делта варианта и 2 пъти с Омикрон”, поясни професорът.

 

По думите му вероятно пикът на тази вълна ще е в средата на август, като по-уязвими са младите хора и децата. Възрастните хора със сърдечни проблеми също по-тежко понасят вируса, коментира още Георги Попов.

 

Целия разговор гледайте във видеото.