EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Биляна Славчева: Удовлетворение и щастие е когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора

Д-р Биляна Славчева: Удовлетворение и щастие е когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора Д-р Биляна Славчева: Удовлетворение и щастие е когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора Д-р Биляна Славчева: Удовлетворение и щастие е когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора
Д-р Биляна Славчева: Удовлетворение и щастие е когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора

Здраве.Нет

30.10.2022г.


Д-р Биляна Славчева е специалист по инфекциозни болести в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“. Завършва Тракийски университет – Стара Загора през 2006 г, а специалност „Инфекциозни болести“ придобива през 2016 г. след специализация във ВМА.


От 2010 г. д-р Славчева работи като лекар - ординатор в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ - Кюстендил. От 2019 г. е лекар в Клиника по инфекциозни болести на ВМА София. От 2022 г. е част от екипа специалисти на „Софиямед“. Тя е член на Български лекарски съюз и Българско дружество по инфекциозни болести и на Южнобългарското дружество по инфекциозни болести, епидемиология и паразитология (ЮБДИБЕП). Д-р Славчева участва активно в национални конгреси и семинари по специалността.


Д-р Славчева, как избрахте инфекциозните болести за своя професионална съдба?

Всъщност може да се каже, че те ме избраха. Работих заедно с изключителен професионалист в тази специалност, който ме вдъхнови да я избера за своя професионална насоченост.


Донесе ли Ви удовлетворение специалността?

Последните две години бяха много стресиращи и натоварващи в условията на COVID пандемията. Въпреки това, няма как да не изпитат удовлетворение и щастие, когато успееш да помогнеш на нуждаещи се от помощ хора.


Кои са Вашите учители, хората, на които дължите най-много за изграждането си като професионалист?

Много са, може да се каже, че всеки колега лекар и медицински специалист, с когото съм имала щастието да работя са ме научили на нещо, което да ме изгради и да ме направи добър специалист. Изключително съм им благодарна.


Отърсвате ли се вече от спомена за най-тежките месеци по време на COVID пандемията?

За съжаление, това е трудно постижима цел, тъй като все още има пациенти с COVID в тежко състояние. Наистина броят на заболелите намаля и усещането в обществото е, че пандемията отминава, но за хората като мен, които ежедневно се грижат за тези болни, нещата все още се изразяват в ежедневна борба.


Кои са уроците, които научихте през това трудно време?

Научих, че колкото по-отговорни и изпълнителни сме, и спазваме мерките, и се имунизираме, толкова по-лесно ще се справим.


Разкажете накратко какво от преживяното ще запомните за цял живот

Може би първите дни на настъпването на пандемията в страната, когато трябваше да бъдем далеч от близките си, грижейки се в изолация 24 часа, 7 дни в седмицата за болните с тази коварна инфекция.


Сега за пореден път се готвите за сезонната грипна вълна. Спокойно ли я очаквате на фона на разпространeнието нa COVID, макар и в ограничен мащаб?

Винаги трябва да имаме едно на ум и да сме подготвени, когато става въпрос за инфекции, но се надявам и хората да бъдат по-отговорни, да се ваксинират и да спазват всички противоепидемични мерки.


Какви са впечатленията Ви – преодоляват ли българите страховете си от ваксините?

Има все още какво да се желае в тази посока. Много от хората се ваксинират, но, за съжаление, все още изоставаме от нивата на ваксиниранитe в останалите страни от Европейския съюз.


В личен план как виждате професионалното си развитие?

Да продължа да изпълнявам задълженията си и да се усъвършенствам като лекар, за да съм от полза и помощ на хората.


Кои са любимите Ви занимания за свободното време?

Да прекарвам повече време със семейството си. Да пътувам и да се разхождам сред природата. Предпочитам планината особено в това време на годината - природата е невероятно красива с багрите, които създава есента.


Коя е истината, в която вярвате и която се стремите да отстоявате винаги и при всякакви обстоятелства?

Доброта и човечност.