EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Цветан Алайков, началник на Отделението по клинична хематология в УМБАЛ „Софиямед“: Ковид може да отключи хематологични заболявания

Д-р Цветан Алайков, началник на Отделението по клинична хематология в  УМБАЛ „Софиямед“: Ковид може да отключи хематологични заболявания Д-р Цветан Алайков, началник на Отделението по клинична хематология в  УМБАЛ „Софиямед“: Ковид може да отключи хематологични заболявания Д-р Цветан Алайков, началник на Отделението по клинична хематология в  УМБАЛ „Софиямед“: Ковид може да отключи хематологични заболявания
Д-р Цветан Алайков, началник на Отделението по клинична хематология в  УМБАЛ „Софиямед“: Ковид може да отключи хематологични заболявания

В.Телеграф

28.7.2022


-Д-р Алайков, как се промени профилът на вашите пациенти след падането на ограничителните мерки от ковид пандемията?

След падането на ограничителните мерки броят на пациентите рязко се увеличи. Прави впечатление обаче, че идват много хора, уплашени от лабораторни изследвания, но практически без сериозни здравословни проблеми. Има и други, които от скоро или няколко години имат отклонения в хематологичните показатели, които са неглижирали състоянието си и изведнъж обръщат внимание на анемии или тромбоцитопении. Има и много имунни тромбоцитопении, които могат да се свържат с Ковид пандемията. По отношение на лимфомите и левкемии- също се забелязва увеличение на пациентите.

 

-Има ли изявена тенденция пациентите да ви търсят на кабинет в усложнено състояние, заради пропусната профилактика?

 Имам много пациенти, които не са идвали по време на локдауните, свързани с Ковид /въпреки, че ние не сме спирали работата/ и естествено са в по-тежко състояние. А има и такива, които са спрели лечението, което съм им дал преди 2,5-3 години, а то е било назначено за 1-2 или 3 месеца и е подлежало на преценка при контролният преглед.

 

-В ДКЦ "Софиямед" предлагате специализиран VIP хематологичен пакет. Какво може да бъде диагностицирано чрез него?

С VIP хематологичния пакет може да се направи бърза преценка на състоянието на пациента и да се стартира, ако е необходимо лечение. Могат да се установят много видове анемии, хронични и остри левкемии и лимфоми. Вече има доста пациенти, възползвали се от пакета, благодарение на което им бе поставена бърза диагноза и лечението им стартира бързо. Понякога хематологичните заболявания не са с драматични оплаквания, но често те протичат дълго и не са притеснителни за болния – сърбежи по кожата, изпотявания без физическо натоварваве, поддържане на терпература до 37,1 -2 градуса, виолетови петна по кожата, единични увеличени лимфни възли. Хематологичният пакет е подходящ и за пациенти с подобни оплаквания, които искат бързо, в рамките на 1,2 дни да получат компетентна оценка на състоянието си. В следствие на ограничителните мерки във връзка с ковид пандемията установихме, че голяма група пациенти, които oсвен лесна уморяемост, обща отпадналост, отслабване на тегло без видимо кървене, страдат и от различни хематологични заболявания, „отключени“ след прекараната ковид инфекция или неглижирани от пациента или наблюдаващите го лекари заради епидемиологичната обстановка. Някои от тях имат и фамилна обремененост за хематологични заболявания и не могат да се ориентират към какъв специалист и изследвания да се ориентират. Затова и създадохме VIP хематологичния пакет. Той помага за бързата диагностика, но най важното е пациента да не се страхува и да дойде на преглед и диагностични изследвания колкото се може по - рано след изявата на оплакванията! Искам да отбележа тук, че някои от изследванията са болезнени и неприятни. Хората си ги обсъждат помежду си и това увеличава дистанцирането от лекаря. В нашата болница пункциите на костта, за да се получи костен мозък, се правят с кратковременна венозна анестезия, а едно от най-неприятните изследвания като трепанобиопсията се прави с уред, много сходен с бормашина и продължава 20-30 секунди. Подготовката / вкл. анестезията / за интервенцията е около 5-7 минути. Бях изненадан, че в цяла България само ние в „Софиямед“ разполагаме с този съвременен медицински инструмент.

 

-Всяка година в България се диагностицират около 1500 нови случая на различни онкохематологични заболявания. Как процесът по установяване на такова заболяване може да се съкрати?

Съвременното лечение в хематологията обхваща всички заболявания. Скоро имах пациент на който излекувахме анемията и жена му при контролния преглед възкликна: А ние мислехме, че само с кръвопреливане се лекуват анемиите!

Хората в България не знаят, че разполагаме с повечето от медикаментите, с които работят колегите в Западна Европа и САЩ. Това са група медикаменти, наречени таргетни. Лечението с тях стартира през 2000г. при хроничната миелоидна левкемия, и у нас НЗОК го реимбурсира. Сега за почти всички лимфоми, левкемии и миелопролиферативни заболявания прилагаме именно таргетната терапия. При някои от заболяванията част от лечението включва и трансплантация на алогенни стволови клетки /т.е. взети от самият пациент/. Тази дейност осъществяваме с най-големия у нас център в Института по Хематология. С колегите поддържаме ежедневна връзка за определени имунологични или генетични изследвания, координираме лечението, приема на болни и трансплантирането на стволови клетки.