EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Тодор Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи

Д-р Тодор Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи Д-р Тодор Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи Д-р Тодор Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи
Д-р Тодор Калчев: Повечето родители подценяват ортопедичните прегледи

Здраве.Нет 

23.9.2022г.

 

„Всички деца над 4-годишна възраст трябва всяка година да преминават през профилактичен преглед при ортопед, а моите впечатления са, че родителите подценяват тази необходимост“. Това заяви пред Zdrave.net д-р Тодор Калчев, ортопед в „Софиямед“, който и тази година участва в кампанията на ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“ по случай първия учебен ден - 15 септември.

 

По думите на д-р Калчев един от проблемите, с които той се сблъсква като специалист, е нарастващият брой деца с плоскостъпие.

 

„Прави впечатление, че го наблюдаваме при все повече деца. Няма нищо страшно и сложно, просто трябва да се открие навреме и коригира със специални ортопедични стелки“, казва той.

 

Според него още една тенденция вече става очевидна – неправилната стойка, заради тежките раници, които децата са принудени да носят всеки ден.

 

„Някои деца предпочитат да носят раницата си на едното рамо и това води до неправилна стойка. Констатирам и една друга особеност – тези, които учат в частни училища имат възможност да оставят раниците си там и не са принудени всеки ден да се движат с тях. Останалите обаче, които са в другите училища, не могат да ги оставят, просто там няма създадени условия. И така се стига до тези проблеми“, коментира д-р Калчев.

 

Той е категоричен, че у родителите трябва да се формира нагласата да обръщат внимание на стойката на детето, на всичко, което е свързано с опорно-двигателния му апарат, а така също и да обръщат внимание на тези неща, ако детето спортува.

 

Също така е важно да знаят, че след като навършат 4 години, децата всяка година трябва да посещават с профилактична цел ортопеда, за да растат спокойно и без риск от сериозни аномалии по-късно.

 

„В това няма нищо сложно, нека родителите да разберат, че този преглед е необходим за тяхното дете и те трябва да го заведат при ортопеда, така, както го водят при личния лекар“, подчерта д-р Калчев.