EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Съветите на специалистите от УМБАЛ "Софиямед": Ограничете сладкото на децата в сезона на вирусите

Съветите на специалистите от УМБАЛ "Софиямед": Ограничете сладкото на
децата в сезона на вирусите


в. Телеграф  Стр. 23

5.10.2020


Силният имунитет е особено важен през преходния есенен сезон, когато децата тръгват на ясла, градина и училище. Затова фокусът на специалистите по детски болести през този период от годината е върху укрепването на имунната система на най-малките. Ценни съвети как малчуганите да бъдат по-здрави дават педиатрите от Детско отделение на
УМБАЛ "Софиямед".


Приемът на месо е особено важен за имунитета
Грижата за имунитета на детето включва правилно и най-вече разнообразно хранене, както и спортуването на открито. Достатъчно е хлепето да приема всеки ден пресни зеленчуци и плодове, месо, млечни продукти, риба в количества според възрастта му. Особено важен е приемът на месни продукти, тъй като в тях се съдържат повечето от микроелементите и ензимите, необходими за функционирането на имунната система. Трябва да се ограничават мазнините, особено животинските, приемът на захар, захарни и сладкарски изделия, консумацията на безалкохолни напитки, съдържащи захар, да се избягват пържените и солените храни, които са предпоставка за наднормено тегло, което пък е причина за много хронични заболявания. Малките трябва да приемат ежедневно достатъчно вода и течности.


Подкрепете защитите сили на организма при нужда
Не е необходимо да се дават имуностимуланти на добре хранено и гледано дете, приемът им няма да му навреди, но и няма да има особена ползва. Ако детето се храни рационално, закалено е, спортува и играе на открито, не е необходимо родителите да посещават аптеката. Когато обаче има признаци на слаб имунитет, имунната система трябва да се подпомогне. Това се налага когато то боледува често още в кърмаческа възраст. По принцип в първите месеци от живота си бебетата боледуват по-рядко, защото получават антитела от майката чрез кърмата. Ако детето страда от атопичен дерматит, алергична хрема и астма, вероятността да боледува често е по-голяма. Признак за проблем е, ако заболяванията продължават по-дълго от нормалното или хремата продължава със седмици.


Анемия и слаб апетит са сред сигналите

Честите разстройства също говорят за проблем. Установено е, че нормалната чревна флора е от голямо значение за имунитета. Признаци, че детето може да има проблем с имунитета са по-слабият апетит, анемията, постоянно увеличени лимфни възли, особено шийните. От значение е и наследственият фактор, ако единият или двамата родители също често са боледували като деца. Ако тези признаци са налице, децата трябва да се консултират с педиатър какво да се направи за укрепване на имунитета им. Лечението е индивидуално, зависи от какви инфекции страда детето - вирусни или бактериални, наличието на алергии на хронични заболявания.


Вземайте витамини при висока заболеваемост от респираторни инфекции
В световен мащаб се наблюдава недостиг на витамин D. Приемът му е полезен в това време на годината, но не бива да се прекалява с него. Той трябва да се осъществява под контрола на личния лекар, който наблюдава детето. Когато има висока заболеваемост от остри респираторни ин4?екции и грип е добре да се взимат мултивитамини както от децата, така и от възрастните. На пазара има много продукти, но най-добри са тези, които са от естествени източници. Водноразтворимите витамини като С и В се усвояват и ненужното се изхвърля с урината, докато мастноразтворимите A, K, D се натрупват. Витамин D не трябва да се приема, ако няма дефицит от него в организма.


Запишете детето на спорт
Защитата на децата от болести включва поддържане на имунитета и със спорт. Движението е важно за имунната система. Ако се заседяваме постоянно, тя закърнява и ставаме уязвими за вируси и бактерии. Часовете по физическо възпитание са недостатъчни и е добре децата да ходят на спорт допълнително поне два пъти седмично. Това е най-доброто
закаляване, стига всичко да става постепенно, с последователно натоварване и заниманията да бъдат системни. Помагат и игрите на открито. Ритането на топка в училищния двор веднъж в седмицата обаче не върши работа. Родителите е важно да запишат детето на подходящ спорт щом навлезе в училищна възраст. Трябва да се подчертае силно, че важна предпазна мярка срещу всички инфекции е редовното измиване на ръцете с вода и сапун, а за някои от тежките инфекции - и редовните имунизации.