EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

През март „Софиямед“ предлага безплатни прегледи за ендометриоза

През март  УМБАЛ „Софиямед“ отново е част от мащабната кампания на фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве”, осигуряваща достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до консултации със специалисти и адекватно лечение. Както и досега, един от акцентите през 2022 г. ще бъде кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве в София и страната.

 

В рамките на кампанията акушер-гинеколози от УМБАЛ „Софиямед“ ще преглеждат безплатно пет дни от март от 14:00 до 16:00ч. с предварително записване на тел.: 02 465 00 00 и +359 895 555 444, на адрес: УМБАЛ „Софиямед“, бул. „Г.М.Димитров“ 16.


График на безплатните прегледи:

д-р Филипа Кръстева (3 март)

д-р Денислава Иванова-Казакова (5 март)

д-р Светлана Златкова (19 март)

д-р Тина Тодорова (27 март)

д-р Венелин Иванов (31 март)

 

В центъра на вниманието през 2022г. е и пациентската конференция под надслов “Митове и истини за ендометриозата”, която ще се проведе онлайн и ще бъде излъчвана на живо в социалните канали на фондацията на 19 и 20 март. Темите в конференцията имат за цел да развенчаят митовете около заболяването, както и да дадат повече информация за методите на лечение и управление на симптомите на заболяването, влиянието на ендометриозата върху репродуктивните функции, важността на начина на живот, хранене, движение, сън и др. В дебата ще участват изтъкнати специалисти от различни области, както и пациенти с ендометриоза. Повече информация относно конференцията - записване за участие, презентатори, програма, ще бъдат обявени на уеб-сайта на фондацията в началото на м.март - www.endometriosis.bg

 

Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ е първата в България неправителствена организация на жени, засегнати от заболяването ендометриоза. Фондацията работи в тясно сътрудничество с лекари от водещи медицински заведения в страната, специализирани в женското и репродуктивно здраве. Основна цел на фондацията е повишаване на информираността относно ендометриозата, популяризиране на съвременните медицински и алтернативни методи на лечение, и акцент върху значението на ранната диагностика.

 

Като член на World Endometriosis Organizations и World Endometriosis Society (глобални организации областта на клиничната практика, проучванията, образованието и застъпничеството в сферата на ендометриозата и аденомиозата), фондацията има достъп и ползва множество полезни ресурси, като пренася световно утвърдени добри практики в България. Със своите 27 страни-членки, WEO е важен двигател на промените за жените с ендометриоза по целия свят. За повече информация: https://endometriosis.org/support/world-endometriosis-organisations-weo/


Еднометриозата представлява една от най-честите гинекологични заболявания, като засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст и е една от най-честите причини за стерилитет.

 

Д-р Валери Нецов, началник на Отделението по акушерство и гинекология в УМБАЛ „Софиямед“ коментира, че основният симптом на гениталната ендометриоза е болезнената менструация, т.нар. дисменорея. Характерното за това заболяване е, че може да възникне в различни периоди в живота на жената след установяване на менструалния цикъл до неговото прекратяване (менопауза). Ако то не се установи навреме и не се лекува, води до тежки изменения в малкия таз и корема, особено в анатомията и физиологията на гениталната система, като нарушава проходимостта на маточните тръби, нарушава структурата и функцията на яйчниците и множество други проблеми, а крайният резултат е невъзможност на жената да забременее.

 

„Постепенно с времето при нелекуваната ендометриоза се образуват сраствания около маточните тръби, което нарушава транспорта на яйцеклетката от яйчника до матката.

 

Поради прегъване на маточните тръби честотата на извънматочната бременност е по-висока. Когато е обхваната стената на пикочния мехур от ендометриозни огнища, основно оплакване е болка при уриниране. При проникване на заболяването между дебелото черво и влагалището жените се оплакват от болезнена дефекация и болезнени сексуални контакти“, уточнява д-р Нецов.

 

Модерното лечение на гениталната ендометриоза е чрез лапароскопската и хистероскопската хирургия. Типичен пример за лапароскопско лечение с добри резултати е това на яйчниковата ендометриоза. При наличие на персистиращи кистозни формации в яйчниците, които не се поддават на медикаментозно лечение основният начин на лечение, е оперативният. При оперативната лапароскопия е важно да се отстрани и премахне капсулата на ендометриозната киста. Тогава се смята, че лечението е окончателно.

 

„Лапароскопската хирургия дава възможност за по-малка кръвозагуба, по-малка травма на корема на жената, по-малко следоперативни усложнения, по-бързо следоперативно възстановяване и по-бързо възвръщане на трудоспособността. Основният метод за диагноза и лечение в гинекологията на ендометриозата е лапароскопският. След като ендометриозните огнища се отстранят лапароскопски или на отворен корем, се преминава и към медикаментозна терапия, за да има траен ефект от лечението на това заболяване“, казва АГ специалистът.

 

Трябва да се спомене, че при хистологично доказана ендометриоза здравната каса отпуска препарати за шестмесечно лечение. Медикаментите се наричат агонисти на релизинг хормона. Изгледите за успех от лечението са големи, когато започне навреме и се комбинира оперативното с консервативната терапия.

 

„Искам да подчертая още колко е важно да се ходи на редовни профилактични гинекологични прегледи. Съветът ми е да се ражда в млада възраст, за да не се дава възможност за възникване и развитие на заболяването“.