EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Гергана Манолова, ДКЦ "Софиямед": При кожно раздразнение не питайте интернет, а специалист

В разгара на лятото сме, време за почивки, море, пясък, разходки на открито. За съжаление не е само насладата, защото често след лятната почивка се „сдобиваме“ с неприятни оплаквания от страна на кожата. Имайки предвид, че тя е нашата обвивка, която ни отделя от заобикалящия ни свят, тя е изложена на външните влияния- силното слънце, сухия, горещ въздух, наранявания, ухапвания, травми и др. За всички чести прояви от страна на кожата през летния сезон, съвети дава д-р Гергана Манолова, дерматовенеролог от ДКЦ „Софиямед“

 

24chasa.bg

27.7.2022


-Д-р Манолова, кои са най-честите дерматологични проблеми през този сезон?

През лятото  се наблюдават по- силно изразени  реакции на кожата от инсектни ухапвания, от различни растения, при допир с нея, от работата на открито, различни препарати  за обработка на треви, слънчевите реакции и др. Зачестяват и фотодерматозите- в резултат на излагане на слънцето, различни медикаменти, които се приемат дават по- силна реактивност на кожата. Пациенти, скоро преболедували от COVID инфекция също показват склонност към реактивност на кожата. През този сезон  има и варицела както при децата, така и при възрастните. Тя е заразна и трябва да се изолираме. Често при стомашно чревните вируси може да се наблюдават клинични прояви и от страна на кожата, не трябва да се подценяват, а да се третират съобразно етиологията на заболяването.

 

-В практиката си виждате ли зачестяване на определени оплаквания от страна на пациентите?

Определено от месец насам зачестиха пациентите със по- силно изразени реакции от излагане на слънце- изгаряния, алергии, непоносимост и др. Когато излагаме кожата на открито особено през лятото, е желателно да използваме предпазни мерки- фотозащитни кремове, леки дрехи, шапка, очила, да се приема по- голямо количество вода. В най- горещите часове да избягваме пряката слънчева светлина.  При неспазване на защита се наблюдава изгаряне на кожата. Най-честата кожна инфекция, срещана през лятото, е tinea versicolor (цветен лишей). Появата на белезникави или леко розови петънца по различни части на тялото. За да се предотврати тази инфекция е необходима добра хигиена. Взимане на душ веднага след изпотяване и добре подсушавайте кожата. Ако се наложи лечение, потърсете лекарски съвет.

Кожните обриви са много и с най- различна етиология при контактните дерматити. Проявата на алергична кожна реакция може да е от лек сърбеж, зачервяване до силно изразен уртикариален обрив, мехури, едем. 

Ухапванията от насекоми са  доста често срещани през настоящия сезон. В повечето случаи преминават от само себе си. В случай, че оплакванията персистират, обърнете се към лекар. Трябва да се има в предвид опасността от Лаймска болест. Използването на  спрейове против насекоми намалява нежеланите реакции. 

 

-Вашите ТОП 5 съвета как да поддържаме кожата си през летните месеци?

1.Най- важното е да не се излагаме на пряка слънчева светлина между 11- 16ч. Излагайки се на слънце направете индивидуален подбор на фотозащита: според типа кожа, според нейното състояние (ако имате установена дерматоза се съобразете с нея), ежедневната динамика, дали ще сте в града, на планина или море.

2.След това вземете душ, подсушете добре кожата. Нанасяйте емолиенти за въстановяване на водно- липидната бариера. Така се осигурява здравината на кожата, а това е сигурен начин да я предпазим от вредните външни въздействия. При някой кожни състояния хелиос лечението е препоръчително, напр. псориазис, витилиго. Отново трябва да се използва фотозащита, но с по- нисък фактор. 

3.Подборът на материите, които са в пряк допир до кожата, също са част от личната защита. Изборът на естествени материи, предимно памук, не силно избагрени, намаляват раздразненията и зачервяванията. 

4.При пациенти, които приемат медикаменти за различни здравословни състояния е необходимо да се установи дали са фотосенсибилизиращи. Ако се установи, че са, е необходимо фотопротекция.

5.Избягвайте използването на силно ароматизиращи продукти по вашата кожа при излагане на слънце.

 

-Как да се спасим от слънчевите алергии? 

"Слънчева алергия" е термин, който често се използва за описване на редица състояния, при които се появява сърбящ червен обрив по кожата, след като тя е била изложена на слънчева светлина. Някои хора са чувствителни към слънчева светлина и те проявяват фотодерматоза.  Слънчевата алергия е реакция на имунната система към слънчева светлина. Проявява се първоначално със сърбящ червен обрив. Локализиран по задната част на шията, дорзалната част на дланите, външната повърхност на ръцете и долната част на краката. 

 

Симптомите при слънчева алергия варират: зачервяване, сърбеж, лющене на кожата, крусти или кървене, мехури или уртикария. Признаците и симптомите обикновено се появяват само върху кожата, която е била изложена на слънце, и обикновено се развиват в рамките на минути до часове след излагане на слънце. При някои по-тежки случаи на слънчева алергия може да се наблюдават и системни признаци: главоболие, замаяност, гадене и / или повръщане, меразположение.

 

Хората, които са склонни към слънчева алергия, започват своята подготовка още преди пролетта. Важно е да се отбележи, че има препарати за кожата точно с тази насоченост. И избора им  е за предпочитане при кожи склонни към слънчева алергия. Отново и при тези пациенти е важно да се избягват нанасянето на парфюми пряко на кожата, лосиони с наситени аромати, олиа, да носят дрехи от изкуствени и синтетични материи. Често при тях се включва и прием на антихистамини.

 

Моят съвет към пациентите е, ако възникне кожно раздразнение, пациентите да не търсят отговор в интернет, а да направят бърза консултация с личния си лекар или дерматолог!

 

...

Д-р Гергана Манолова е специалист дерматолог в София с над 10 години опит. Извършва прегледи, консултации и диагностика на пациенти с кожни заболявания и предлага съвременно лечение на всички видове кожни и венерически заболявания. Има изявени интереси в областта на естетичната дерматология и естетичната хирургия.

 

Завършва Медицински университет София през 2010 г. Специализира Дерматология и венерология в УМБАЛ ''Александровска" София.

От март 2018 г. д-р Манолова работи като специалист дерматолог в ДКЦ "Вита София" и ДКЦ "Софиямед". 

Квалификации

  • Ежегодно участие в провеждани национални, европейски и световни конгреси по Дерматология и венерология, Естетична медицина и Лазерни системи;
  • Сертификати за работа с ботулинов токсин, инжектиране на хиауронова киселина, извършването на химични пилинги.