EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

10 стъпки как да накараме нашия тийн да се храни здравословно

Джънкфууд, пакетирани храни, газирани напитки, пици, чипс, бургери и дюнери – няма как да отречем, че това са любимите храни на почти всеки тийнейджър. Супите, готвените ястия, плодовете и зеленчуците малко по малко остават някак на заден план. Има ли обаче начин да накараме нашия тийн да се храни здравословно? По темата  разговаряме с д-р Елени Пападопулу, педиатър и детски гастроентеролог от „Софиямед“.


www.myteen.bg

10.7.2022

 

За да може да накараме децата в тази все още крехка възраст да се хранят здравословно, трябва ние като родители да се храним по този начин и да даваме личен пример, не само съвети с думи. Създадените от ранна детска възраст навици също помагат, но не бива да разчитаме само на тях, трябва да продължим да съветваме и напътстваме децата и в тийнейджърския период. Възрастта е деликатна, отношението ни към децата също трябва да бъде такова. Не бива да правим коментари, които могат обидят детето-тийнейджър, особено пред други хора. В тази възраст децата са емоционални, бързо избухливи и раними, което може да доведе и до храносмилателни разстройства. Затова трябва да им дадем шанс и да ги изслушаме, за да разберем дали има и какъв е проблемът, така че да може да помогнем като родители. На първо време ето какво можем да направим в няколко стъпки:

 

  1. Постарайте се вкъщи винаги да има пресни плодове и зеленчуци. Разбира се, те трябва да са съобразени и с предпочитанията на детето.
  2. Задължително осигурете готвена храна и винаги я комбинирайте със салата.
  3. Желателно е всички от семейството да се хранят заедно на масата.
  4. Всички имаме любими храни. Постарайте се да разберете кои са те за вашето дете и му ги предлагайте по-често.
  5. Ако детето отказва определени групи храни – най-често това са леща, боб и други варива, опитайте да ги предлагате в различни форми – крем супа, комбинирани със салата, спагети и други тестени изделия, които често са любима храна на децата.
  6. Позволете на децата да участват в процеса на избор на менюто, на приготвянето на храната и сервирането.
  7. Старайте се всяка сутрин да предлагате закуска, като за предпочитане е тя да включва сложни въглехидрати и пресни плодове за незабавна и дългосрочна енергия, така че по-рядко да се налага детето да се купува пакетирани храни или бързи закуски.
  8. Не забравяйте, че на тази възраст детето прекарва по-голямата част от деня си навън, съответно проучете какви са възможностите за хранене около училището. Много често при наличие на „лавка“ в района на училището, там се предлагат основно пакетирани храни, снаксове и безалкохолни напитки, богати на наситени мазнини, захар и сол и с ниско съдържание на фибри и хранителни вещества.
  9. Ако около училището няма място, откъдето детето да си осигури здравословна и пълноценна храна, хубаво е да си носи такава от вкъщи – нещо компактно и високоенергийно като ядки, домашно приготвени бързи закуски и др.
  10. Помнете, че храненето на тийнейджърите се сформира от навиците, създадени още в ранна детска възраст, и че родителите имат за задача да запазят здравословните практики през годините, а също така самите те да дават добър пример.