EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Онлайн „Училище за родители“ започва през март

Новата онлайн програма на „Училище за родители“ на болница „Софиямед“ започва през март. Часовете са всяка сряда от 15:00 часа във фейсбук страницата Училище за родители „Софиямед“. 


 

1.2.2021

https://bnr.bg/post/101414156/startira-onlain-uchilishte-za-roditeli-prez-mart


„Училището за родители предоставя възможност на бъдещите майки и татковци за онлайн лекции със съвети на изявени специалисти от болницата в областта на акушер-гинекологията, неонатологията, педиатрията, анестезиологията за най-важните аспекти от бременността, раждането и отглеждането на новороденото и малкото дете“, каза в „Хоризонт до обед“ Ангелина Петкова, мениджмът "Връзки с обществеността" на лечебното заведение.

 

Бъдещите родители имат възможността да научат от специалистите и гост лекторите на училището, сред които са консултанти по кърмене, здравословно хранене и като цяло отглеждане на новороденото, всичко по-важно, свързано с живота на бебето до 1 годинка. 

Лекциите са безплатни. 

 

Раждането е стресова ситуация за родителите, затова са необходими и полезни лекциите. Бъдещите майки се интересуват от много неща, като включително трябва ли да се лекуват по време на бременността – много от тях мислят, че е опасно да се пият лекарства, а това съвсем не е така“, поясни д-р Жана Станева, началник Неонатологично отделение в УМБАЛ "Софиямед", и допълва:

 

„Все още няма доказателства за това, че коронавирусът преминава в плода по време на бременността и го уврежда, но при преболедувала майка бебета може да образуват антитела“. 


В училището бъдещите майки упражнят дистанционно различни техники за дишане и релаксация през различните етапи от родилния процес. Могат да се „упражняват“ и върху специална кукла бебе как да сменят памперси, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, как да го къпят и масажират. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.