EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

РЯДКО, НО ОТКРИВАМЕ ХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НА ПАЦИЕНТИ, ЛЕКУВАЩИ СЕ ОТ КОВИД

Д-р Цветан Алайков, началник отделение по клинична хематология в УМБАЛ "Софиямед":

РЯДКО, НО ОТКРИВАМЕ ХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И НА ПАЦИЕНТИ, ЛЕКУВАЩИ СЕ ОТ КОВИД

 

 

Телеграф, Уикенд  Стр. 11

3.4.2021

 

 

- Д-р Алайков, в началото на пандемията и произтеклите от нея ограничителни мерки, лечението на много пациенти с вече установени заболявания се забави. Как са нещата в момента и има ли своето отражение това върху пациентите, които лекувате година по-късно?

Мина една година откакто ние в България усетихме пандемията. Мислехме, че това ще продължи 2-3 месеца. В началото всичко беше не особено ясно и заболявания, които не бяха Ковид оставаха на по-заден план. В нашето отделение лекуваме както доброкачествени, така и злокачествени хематологични болести. Забавянето на лечението на някои болни се получи от общите неясноти. Например много пациенти решиха, че това с ограниченията ще продължи няколко месеца и просто не ходеха при личните си лекари и забавяха диагностицирането и лечението. Много лични лекари не знаеха кой специалист как, къде и кога работи, защото много от лечебните структури станаха Ковид-отделения. Повечето от фармацевтичните компании започнаха преструктуриране, тотално прекъснаха контактите си с нас, забавяха се доставките на някои медикаменти. След една година, въпреки третата вълна, всички разбрахме, че ще ни се наложи по-дълго време да работим при тези екстремни условия и работата постепенно се връща към нивото преди пандемията. Пациентите свикнаха с маските, по-дългото изчакване пред кабинетите, тестовете за Ковид при приемане. Болшинството от тях оценяват какво правихме за тях, въпреки общото напрежение и битов дискомфорт.

 

- Дава ли своите усложнения ковид инфекцията и в областта като цяло на хематологията. Какви са Вашите наблюдения?

Повечето ни пациенти са със сериозни и тежки заболявания, което определя по-големи проблеми с имунната система, възстановяване от химиотерапията, предразположение по принцип към вирусни и бактериални инфекции. В световен мащаб се отчита по - голяма заболеваемост и смъртност при онкохематологичните болни от COVID-19 и нашите болни не правят изключение. Като имаме предвид, че Корона вируса прави различни емболии /белодробни, сърдечни и други/ всички пациенти си изследват кръвта и показателите. Специално хематологичните заболявания не може да се каже, че се отключват, но може да има други оплаквания, за които може да помогнем. Все пак основно си остава връзката лекар-пациент. В повечето случаи ние поддържаме с пациентите постоянна връзка. Това дава по-голяма сигурност и спокойствие на хората. А за нас като лекари е важна обратната връзка и точното изпълнение на препоръките ни. Много е важно да се взимат профилактично витамини, препарати, назначени от лекар, за да се предотвратят тромбозите. Важно е пациентите да не се лекуват сами, а при първите симптоми да потърсят лекарска помощ. Сега в социалните мрежи много хора дават съвети и мнения, но в повечето случаи не са много компетентни.

 

- Ако пациент с хематологично заболяване се зарази с ковид, това отлага ли лечението на основното му заболяване?

При установена инфекция с COVID-19 пациентът или остава изолиран в дома си и се лекува там, или постъпва в болница при по-тежките случаи за активно медикаментозно или реанимационно лечение. Това при всяко положение отлага и понякога сериозно забавя лечението на хематологичното заболяване. Имахме няколко пациента на които установихме хематологични заболявания, включително и остра левкемия и лимфоми, в реанимацията на болницата ни или в Ковид отделението, при които започнахме лечението веднага и след изписването от Ковид отделението продължихме лечението им в нашето отделение и те вече се чувстват много по-добре. Много добра е комуникацията с колегите от тези болнични структури.

 

- Пациентите с установени хематологични заболявания да имат ли притеснения да търсят медицинска помощ към момента и как се осъществява тяхното лечение?

Като всички останали пациенти и те се притесняват, страхуват се какво точно ще им се прави, не са наясно как ще протече лечението във времето. Затова на всеки от тях, както и на близките им се обяснява какво ще се случи, ако се започнат изследвания и лечение, и какво ще е развитието на състоянието на пациента, ако не се лекува. Някои искат да се започне веднага лечение, но то няма да е правилно, ако няма направени изследвания, които ще подкрепят или отхвърлят нашата диагноза. Реално от началото на пандемията до момента ние не сме прекъснали този диагностично - лечебен процес, всичко е канализирано и резултатите ни са много добри. Ще се повторя, но отново ще обърна внимание на важността от директна и точна комуникация с пациента или близките му и обясняване на следващите стъпки по пътя на диагнозата и лечението.