EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

При седалищно предлежание не трябва да се правят опити за “обръщане” на бебето

Първата дигитална поредица на ДНК и bTV „40 седмици – Пътят на едно дете“ спечели интереса на дамите в мрежата със своите вдъхновяващи истории и силни персонажи.
 
 
19.10.2021
https://ladyzone.bg
 
 
Мария, Ива, Рене и Екатерина – четирите жени, които са главни герои в документалната поредица, впечатляват с неподправен чар и спонтанни реакции, а коментарите в интернет не спират.
Отскоро към тях се присъедини и екип от специалисти, който ги съветва за различните етапи на бременността, през които преминават и отговаря на всички техни въпроси.
 
Нашият екип следи с интерес онлайн поредицата и ще ви представя лекарите и експертите, както и техните отговори на коментираните теми за бъдещите майки. 
 
 
Започваме с д-р Венелин Иванов, акушер-гинеколог от УМБАЛ „Софиямед“, при който отива Екатерина за своя плануван преглед. Тя е в 27-а гестационна седмица и вече усеща движенията на своето бебе. То е заченато чрез инвитро процедура и към момента е в седалищно предлежание. Това е относителна индикация за раждане чрез секцио
 
“Седалищно предлежание е положение на бебето, при което седалището е най-ниско разположената част в матката. Това е неправилно положение. Обикновено главата на бебето е най-ниско разположената част. Среща се около 4-5% от всички раждания. Има различни предразполагащи фактори (най-вече аномалии на матката, плацентата или плода), но при голяма част от случаите причината остава неизвестна. Диагнозата се поставя при ултразвуков преглед от акушер-гинеколог", обясни доктор Иванов.
 
 
 
"Самата бременност протича нормално при седалищно предлежание и не трябва да се предприемат каквито и да било опити за “обръщане” на бебето. Това начинание може да бъде изключително опасно. Седалищното предлежание има отношение за вида и начина на родоразрешение. При него има риск както за майката, така и за плода. Затова в днешно време за предпочитане е раждане чрез цезарово сечение. Естествено има и изключения, те се определят от състоянието на майката и от състоянието на плода. Окончателното решение за начина на родоразрешение е уместно да се вземе към 36-37-а гестационна седмица“, допълва специалистът.
 
 
Екатерина споделя притеснението си за евентуалната необходимост да роди секцио. Менторът й Ромина Тасевска споделя, че самата тя е раждала и трите пъти секцио. “Не мисля, че има за какво да се притесняваш. Особено когато ти се налага, въобще не изпитваш някаква вина, защото знаеш, че лекарите, за да подходят по този начин, имат основателна причина. Възстановяването е с една идея по-трудно, но е въпрос на време. Аз много бързо имах и следващо секцио и пак не ми се отрази”, спомня си Ромина.