EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Нов метод за стабилизация на гръбначен стълб реализираха неврохирурзи в „Софиямед“

Нов инструментариум за стабилизиране на гръбначен стълб беше реализиран за първи път у нас. Операцията извършиха лекари от Клиниката по Неврохуриргия на УМБАЛ „Софиямед“, съвместно с един от най-добрите неврохирурзи в Европа - проф. Франсис Килиан от Германия.

 

„Тази операция е стандартна, тя се прави рутинно в „Софиямед“, но благодарение на технологиите, които навлизат сериозно и на които се дължи напредъка на гръбначната хирургия през последните години, днес тези операции лекуват все по-голям диапазон от болести, които преди 20 години се е смятало, че не могат да бъдат повлияни и много от хората са се инвалидизирали. Сега те могат да се връщат в нормалната си житейска среда много бързо“, обясни д-р Здравко Златев от Клиниката по Неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Проф. Франсис Килиан, който е с български произход, идва у нас специално, за да покаже на колегите си новия инструментариум, посредством който се съкращава рискът за пациента и времето за възстановяване.

 

„Новото е една система, която е развита в Швейцария и която дава възможност с малко инструменти да се стабилизира гръбначният стълб. По този начин рискът за пациента и времето на операцията се съкращава. Това, което искаме да постигнем, става по по-добър начин, което е напредък за медицината в тази област“, коментира д-р Килиан.

 

„При една такава операция преди 10 години пациентът щеше да лежи поне десет дни в болницата, след това поне 3 месеца с ограничен двигателен режим. А сега пациентът е изправен на следващия ден, раздвижва се, на третият ден се прибира вкъщи и след 2-3 месеца се връща към нормалния си начин на живот“, допълва д-р Здравко Златев.

 

Миниинвазивната интервенция, реализирана в „Софиямед“, представлява стабилизация на едно ниво от гръбнака. Поради специфично счупване на дъгата на прешлена се усеща постоянна болка в ниската част на кръста и болка към крайниците.

 

„Това състояние затруднява и нарушава нормалния начин на живот на пациентката. В случая това е млада жена с малко дете, за което трябва да се грижи. Самата операция представлява стабилизиране на този сегмент, а новият момент е заместване на диска със специално приспособление, което се нарича спейсър или кейдж. Тази операция в рамките на 3 до 6 месеца осигурява фузия – костно срастване на сегмента, с което пациентът е излекуван“, обясни предимствата д-р Златев.

 

Новият инструментариум, който демонстрира проф. Килиан, допълнително спестява време оперативно, тъй като е много опростен, много удобен за работа от хирурга, с много малко компоненти, които позволяват да се извърши всичко максимално бързо като оперативна намеса. Предимство на новия метод за стабилизиране на гръбнака е и самият инструментариум, който се използва. Инструментите се получават стерилни и са за еднократна употреба. Това намалява риска от инфекции по време на операцията, облекчава работата и на хирурга, и на сестрата.

 

След края на иновативната процедура проф. Килиан сподели, че е възхитен да види колко е напреднала медицината в България, в сравнение с преди 20 години. По думите му нивото на операциите, които се правят тук, е почти същото, като в Германия.

 

В допълнение началникът на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Емил Кръстев каза, че все повече се разширява патологията, която лекарите успяват да повлияят със съвременните оперативни методи. Новите технологии позволяват операциите да стават все по-кратки, а травмата за пациента все по-минимална.