EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Колчаков: Болно и негативно общество сме, страх ни е да отидем на лекар

 

BG On Air, Сутрешен блок "България сутрин"

14.1.2022

 
Заради Омикрон заразените с коронавирус се увеличават всеки ден, расте и броят на настанените в болница. Имат ли готовност здравните заведения да разкриват допълнителни легла и ще издържат ли на натиска?
 
"Започнахме да увеличаваме леглата. Имаме разкрити 70 легла за Ковид и 10 интензивни. Нашият лимит е да ги удвоим. Около 5% от заразените влизат в болница, а всеки десети от тях отива в интензивно отделение. При Омикрон негативното е, че е по-заразен, а позитивното е, че е по-малко болестотворен и по-малко смъртоносен", заяви анестезиологът д-р Иван Колчаков в "България сутрин".

 

Членът на ръководството на "Софиямед" предупреди, че не трябва да се отпускаме и трябва да бъдем много внимателни, защото в България има голям процент възрастно население с много придружаващи заболявания.

 

Д-р Колчаков определи пред Bulgaria ON AIR представения от правителството план за справяне с пандемията като разумен. 

 

"Ваксините не са достатъчни, но това е най-ефективният инструмент. Затова има 4 етапа за овладяване на пандемията и различен набор от мерки. Най-лимитиращият фактор са броят на леглата и специалистите, които могат да се занимават с интензивно лечение и реанимация. Там е борбата за живота, този лимит определя и поведението на много здравни системи. Не можем до безкрай да увеличаваме леглата, защото специалистите ни са определен брой. Не може да отделим всички интензивни легла за Ковид болни", каза той. 

 

Анестезиологът изтъкна, че сме европейската страна с най-малък процент ваксинирани, с най-застаряло население и с най-висока смъртност без Ковид - тези три фактора са определящи за високата смъртност и при Ковид-19. 

 

"Ние сме едно болно общество, на фона на развитите страни, които правят превенция и профилактика. Манталитетът на българите е с единия крак в миналото и сме ретроградно негативни. Имаме страх да отидем при лекар, за да не ни съобщи лоша диагноза. Имаме и млада генерация хора, които са супер модерни. Трябва да вярваме на науката", настоя д-р Колчаков

"Сега дебатът е каква е ползата от ваксините - тя не предотвратява 100% заразяването, но предотвратява влизане в интензивно отделение и смъртност. Обществата с висока степен на ваксинация се справят много добре. На нас ни липсва този систематичен подход", подчерта той.

 

От думите на д-р Колчаков стана ясно още, че при постковид синдрома основно измерение са проблемите със сърдечно-съдовата система и органите, които имат отношение към нея. В последните години България е на нивото на развитите страни по отношение на лечението на инфаркти и инсулти. Нашите лекари имат най-добрата апаратура в света, увери той.