EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Д-р Венелин Иванов, АГ: Във всяка професия трябва да си отговорен и професионалист

Акушерството и гинекологията е специалност обединяваща много други, тя е всеобхватна и широкоспекърна – има хирургия, има спешност, има амбулаторна дейност. Акушерството пък е уникално, няма го в другите специалности. Всичко това ме привлече. Още от 7 клас, като на шега исках да стана акушер-гинеколог без да познавам специалността. След това в университета, курсът по акушерство и гинекология беше 5 курс, тогава разбрах, че това ще е моят избор“. Това коментира в интервю за предаването Healthy mornings по телевизия CODE HEALTH TV d-р Венелин Иванов, акушер-гинеколог в УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.

 

CODE HEALTH TV

8.2.2024

 

И уточни, че като във всяка професия и в тази трябва да си отговорен и професионалист – всеки ден да се стремиш да бъдеш по-добър и по-добър, с много труд и лишения, за да дадеш повече на пациентите.

 

Д-р Иванов коментира и темата за здравната култура на българина и подчерта, че тя е ниска и вижда това ежедневно в работата си.

 

„За българина профилактиката е нещо много далечно. Темата е дълбока и е свързана с и държавната политика и националните скринингови програми. Може би причината е и в нас лекарите. Почти всички доброкачествени или злокачествени проблеми имат късни симптоми, а българинът е свикнал да чака до последно. Голям процент от заболяванията се откриват обаче именно при профилактичен преглед. Така че има забавяне -не се извършва регулярна профилактика. Трябва да има повече информираност. Масово жените нямат добра информираност. По-младите дами са информирани, при по-възрастните само тази част от тях при които има семейна обремененост, но не и масата. Профилактичният преглед, скринингът, върши работа. Особено когато говорим за рак на маточната шийка, чрез него може заболяването да се хване в ранен стадии и да се предотвратят последствията.

 

Лекарят разказа и за случаят от м. януари в който той в екип отстрани миомен възел с рекордно големи размери. Цялото интервю вижте във видеото: