EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

"Питай експерта": Как да предпазим кожата си през зимата?

Времето навън е студено и предстоят още ледени дни, които могат да се отразят зле на кожата ни. Рязката смяна от плюсови в минусови температури също е неблагоприятен фактор.

 

БНТ, Денят започва

14.2.2023

 

„В градски условия не е необходимо да поставяме висок фактор слънцезащита. Но ако сме на разходка в планината, практикуваме ски спортове, трябва да нанасяме фотозащита, защото изгарянето може да стане по откритите части по тялото, както през лятото, така и през зимата.

 

През зимния сезон е желателно козметиката да е различна от лятната. Целта е кожата да е защитена, продуктите да са по-богати, по-хидратиращи и да направят филм защита от външните влияния на кожата като  по-студения и сух въздух през зимата“.

 

Това посъветва в интервю за рубриката на сутрешния блок на БНТ1 „Денят започва“ – „Питай експерта?“ д-р Гергана Манолова, дерматовенеролог в ДКЦ „Софиямед“.

 

Тя съветва, ако ръцете, врата, ушите останат незащитени от открито въздействие да ги предпазим задължително. Изкуствените материи трябва да се избягват. Особено внимание трябва да обърнат родителите на децата с атопичен дерматит.

 

„Вълнените шалове например да не са в пряк достъп до кожата на детето. Първия контакт до кожата да е от памук, да няма обагряне на материите. Задължително при децата трябва да се прилага колд крем и да няма рязка температурна разлика, за да предпазим кожата.

 

Еднократната изява на студова алергия не означава, че може да се постави тази диагноза. При нарушаване на водно липидната бариера всъщност започват видимите симптоми. През зимата е важно и каква ще е домашната ни хигиена – какъв сапун се използва, какви кремове.

 

Ако кожата е здрава, има запазен липиден слой може да се прилага козметика според предпочитанията. Ако има заболяване обаче трябва да използваме медицинска козметика.

 

"Привърженик съм на природосъобразните продукти и те са в помощ и на нас дерматолозите", уточнява д-р Манолова.

 

Тя коментира и полезно ли да ходим на солариум и какво означава диагнозата акне.

"Няма неизлечимо акне, но подходът трябва да е индивидуален. Всеки който има съмнение трябва да потърси дерматолог и след това козметик".