EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ваксинирането сред медиците в УМБАЛ „Софиямед“ започна

20 души медицински персонал от УМБАЛ "Софиямед" сред които лекари,медицински сестри и санитари,бяха първите,които днес се ваксинираха срещу COVID-19 с първата партида ваксини,доставени в лечебното заведение на Pfizer&BioNtech. До 29декември в специален ваксинационен кабинет в ДКЦ "Софиямед" ще бъдат ваксинирани общо 60медици.

 

В началото на 2021г. ваксини ще бъдат поставни и на останалите служители, до общо 30% от целия медицински персонал на една от най-големите университетски болници и прилежащо ДКЦ "Софиямед".

 

Сред първите ваксинирани днес бе проф.д-р Константин Чернев,дмн,началник на Клиниката по вътрешни болести в болницата и един от водещите хепатогастроентеролози в страната. Той сподели,че за да се прекъсне веригата на инфекцията с ковид, освен спазването на противоепидемичните мерки в процеса ще бъде ключово и поставянето на ваксината, за изграждането на т.нар. групов имунитет, който се очаква тя да създаде.

 

„Рискът за възникване на усложнения  от поставянето на ваксината е много малък, тъй като се касае за прост синтетичен моноантиген. Именно затова съм убеден, че страничните ефекти от нея и възникването на по-сериозни нежелани реакции ще бъде в много малък процент и съветвам всички колеги и хора да се ваксинират", коментира проф. Чернев.

 

Сред ваксинираните бе и целият екип от лекари на Клиниката,ръководена от проф. Чернев, както и други служители от медицинския персонал на лечебното заведение.