EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

Завеждащ отделението по ревматология в УМБАЛ "Софияме" д-р Любомир Маринчев,д.м. коментира в интервю за здравния сайт zdravedae.com рисковите фактори и методите за профилактика и лечение на остеопорозата

http://www.zdravedae.com/news/dr-lubomir-marinchev-osteoporosis-can-be-detected-early-in-the-study-of-bmd.aquasource

Д-р д.м. Любомир Маринчев: Остеопорозата може да се открие рано при изследване на КМП

Динамични упражнения могат да ни предпазят от загуба на костно вещество

Д-р Любомир Маринчев, д.м., е завеждащ отделението по ревматология в Университетска болница „Софиямед“ от създаването на лечебното заведение. Той завършва медицина през 1983 година в Медицинска академия-София, през 1992 г. специализира в САЩ. Член на е Българското научно дружество по ревматология. От 1987 до 2001 г. работи в Клиниката по ревматология на Медицински университет- София.

- Български ендокринолози алармират, че близо 95 % от пациентите с остеопороза у нас не се лекуват, защото медикаменттите за лечение на това заболяване се реимбусират само 25 %. Много ли са скъпи тези лекарства и ако е така, няма ли профилактиката да излезе по-евтино?
Някои от медикаментите са скъпи, други – не толкова. Профилактиката на остеопорозата е изключително важна, не само от медицинска гледна точка, но и от финансова. Логично е, че тя би била по-евтина, но трябва да се има предвид, че в нея се включват измервания на костната минерална плътност (остеодензитометрия – с рентгенов остеодензитометър DEXA на гръбнак и бедрена шийка, както и чрез ултразвук на петна кост), които не са евтини, както и труда на лаборанта, който прави измерванията и лекаря, който анализира резултата и назначава лечението. Така че, да, при някои от пациентите лечението наистина е затруднено поради това, че реимбурсацията е само 25%.

- До колко е възможно хората да се предпазят от загуба на костно вещество?
Хората могат да се предпазят до голяма степен от остеопороза чрез повече движение (разходка 6-7 км/дневно) и физически упражнения (динамичните упражнения са по-ефикасни отколкото тези за сила), разумно и здравословно излагане на слънце през летните месеци (с изключение на хората страдащи от системен лупус и меланома). Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата. Препоръчваният прием на калций от всички източници, което означава цялата храна заедно с хранителните добавки, е както следва: при деца преди пубертета ( 4-8 г.) – 800 мг/дневно, при подрастващи ( 9- 18г) – 1300 мг/дневно, при жени преди менопауза -1000 мг/дневно, при мъже след подрастваща възраст и до 50 г – 1000 мг/дневно, при менопаузални жени -1500 мг/дневно, мъже над 50 г -1500 мг/дневно, по време на бременност и кърмене – 1000 мг/дневно.
Калциев прием до 2500 мг/дневно не представлява риск за поява на бъбречно-каменна болест. При прием на нормална храна, без прием на млечни белтъци, се набавят около 380 мг елементарен калций дневно. Дневен прием от 1000 мг калций се набавят най-лесно с прием на половин литър прясно мляко, заедно с 50 г. сирене или кофичка кисело мляко. Най-голямо съдържание на калций (в 100 г) има в: бяло сламурено краве сирене – 518 мг, океанска скумрия -79 мг, кокошки – 200 мг, коприва 716 мг, зеле -50 мг, шоколад фин млечен – 228 мг.
За лица, при които излагането на слънце не е достатъчно, се прилагат лекарствени форми на витамин D. Витамин D3 се предпочита пред вит. D2. Препоръчват се следните дози: за мъже и жени под 65-годишна възраст – 400 UI(10μg) дневно, за мъже и жени над 65 г. – 800 UI (20µg) дневно. Повишеният прием на белтъци има положителен ефект върху риска от фрактури на бедрото, но не трябва да се прекалява с висок прием на белтъчини, особено с месо, поради повишаване на подкиселяването на урината и свързаната с това повишена загуба на калций с урината. От значение е и по-малката консумация на кафе (до 4 чаши дневно). Всичко това може да намали значително риска от поява на заболяването.
Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата.
Адекватен прием на калций и витамин D с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата.

- Напоследък много се говори, че млякото и млечните продукти не само че не помагат срещу остеопорозата, а напротив, че я засилват.
Това твърдение не е вярно. Отговорът на този въпрос включва отговора на предишния. Като цяло профилактиката на заболяването трябва да започне от 45-50- годишна възраст и включва консултация с ревматолог, ендокринолог, изследване на костната обмяна и измерване на костната минерална плътност (остеодензитометрия) и разбира се съветите, които вече споделих.

- Как да познаем остеопорозата рано и при какъв специалист трябва да я диагностицираме?
Остеопорозата може да се открие рано чрез ежегодно измерване на костната минерална плътност (КМП) на гръбнак и бедрена кост. Това е изключително важно за жени в менопауза и такива с ранна менопауза (преди 50-годишна възраст), или оперативно предизвикана менопауза по различни медицински показания. Специалистите, които се занимават с този проблем, са ревматолози и ендокринолози. Иначе първите симптоми, по които пациентите могат да разпознаят заболяването, са болка в гръбнака и дългите кости при липса на фрактури (по-рядко) и особено при настъпили фрактури на прешлени, бедрена и лъчева кост. При всички случай обаче диагнозата се поставя след определени изследвания и консултации със специалист и самолечението, което пациентите често пъти прилагат не само, че не дава резултати, но би могло дори да влоши състоянието им.

- Веднъж започнала, остеопоразата може ли да се върне назад или поне да се спре развитието й?
Остеопорозата може да се спре чрез съответните методи на лечение, а именно: прилагане на антиостеопоротични препарати при нормално съдържание на вит. Д и калций 1200 мг/дн. Калций и витамин D не трябва да се използват самостоятелно за лечение на остеопороза, но при ниско съдържание на витамин D в кръвта (недостатъчност или дефицит), то трябва да се коригира и тогава да се прилагат антиостеопоротичните медикаменти. В противен случай те нямат ефект.

- Колко ефективно е лечението с бифосфонати? Българите могат ли да се лекуват с този медикамент и по джоба ли им е?
Лечението с бифосфонати се провежда във всички страни, вкл. България. Българите могат да се лекуват с тези медикаменти, които не са толкова скъпи и повечето пациенти могат да си ги позволят. Ще бъде по-добре, разбира се, ако те се реимбурсират на 100 процента.
Въпросите зададе Адриана Йорданова