EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Навременната диагностика на грип помага за бързо справяне със заболяването

Д-р Илия Цеков, началник лаборатория по вирусология в ДКЦ „Софиямед“:
Навременната диагностика на грип помага за бързо справяне със заболяването
 
20.1.2020
в.Доктор
в. Над 55
 
Този сезон поради по-дълго продължилото топло време откриването на причинители на респираторни заболявания се отложи, но е все така актуално. Логично, на дневен ред излизат въпросите свързани с разграничаване на инфекцията с грип преди обстановката да се е превърнала в епидемична. Ранната диагностика на грип е от особено значение с оглед на наличните специфични (които повлияват на вируса) противогрипни лекарства от класа на т. нар. невраминидазни инхибитори. Тези медикаменти обаче са ефективни само при условие, че се приложат достатъчно рано – до 48 часа от проява на първите симптоми на болестта.
 
 
„Това се определя от механизмът на действие на тези лекарства – най-общо като блокират разпространението на вирусните частици от заразени към незаразени клетки. Най-често когато от началото на клиничните изяви са изминали 2 и повече дни, вече толкова много клетки са заразени, че приложението на този клас специфични противогрипни лекарства става неефективно“, коментира д-р Илия Цеков, началник лаборатория по вирусология в ДКЦ „Софиямед“.
 
Вирусологът обяснява, че грипната инфекция обикновено протича с много характерна клинична картина, но не винаги е лесно да бъде разграничена от тази на други респираторни заболявания. Това е особено валидно в етапите преди обстановката да е станала епидемична. Тогава дела на редица други патогени, които заедно с грипния вирус циркулират и причиняват болести, е все още доста висок. Обикновено това са периодите преди и в началото на една грипна епидемия, както и към нейния края.
Разработени са разнообразни методи за диагностика на грипна инфекция. От особено голямо значение сред тях са онези, които позволяват бързо приложение за директно (да откриват част от грипната частица) определяне. Важно е също тестовете да са лесни за изпълнение и не на последно място да са на достъпна цена.
 
 
„Налични са различни бързи и лесни за изпълнение диагностични тестове. Те могат да покажат наличието на грипен вирус в материал от пациент. Това са т. нар. „бързи тестове“ за детекция на антигени от грип тип А и В. Такъв тест е и на разположение и в Лабораторията по вирусология към ДКЦ „Софиямед“, където изследването може да се проведе. Изследва се секрет най-често взет със стерилен тампон от задната част на носа като е най-подходящо материала да се вземе непосредствено преди провеждане на теста, евентуално дори в лабораторията“, уточнява д-р Цеков.
 
 
Редно е материалите за изследване да бъдат взимани от опитно медицинско лице. При предварително пробовземане (извън лабораторията), е нужно тампона да бъде поставен в течна среда (може в стерилна ампула с физиологичен разтвор) но не и в гел. Транспортирането до лабораторията за изследване да става възможно най-бързо – до 30-60 минути. Положителният резултат от изследването спомага да се постави точна диагноза с много голяма вероятност и съответно да се проведе подходящо лечение. Отрицателният резултат обаче не винаги отхвърля диагнозата грип.
 
Приема се, че диагнозата е поставена рано в първите 36-48 часа от началото на клиничните оплаквания. Тогава са особено ефективни специфични противогрипни лекарства, приложими дори при бебета на няколко месечна възраст. Налични са лекарствени форми подходящи както за възрасни, така за деца. Лечението обаче е показано само и единствено при грипна инфекция и следва да се съгласува с медицински специалист (най-често педиатър, личен лекар, специалист по инфекциозни болести, вътрешни болести или пулмология).
 
 
„При всички положения диагностицарането на грип, провеждането на лечение и проследяване, както и решението за нужда от постъпване в болница следва да се осъществява от съответен лекар – специалист“, съветва вирусологът.