EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ваксинацията на деца започна - репортаж на НОВА

Новините на НОВА

22.12.2021

Днес имунизацията срещу COVID-19 на деца на възраст от 5 до 11г. започна и в София. Врати отвориха ваксинационните пунктове в Пирогов, както и в ДКЦ „Софиямед“ - Люлин.  Здравните власти искат родителите да имат предварително записан час, за да не се стига до изхвърляне на ваксини, тъй като в един флакон има десет дози. Експерти са категорични,че препаратът не крие рискове за деца, а ефективността му е над 90%. Странични ефекти и алергични реакции се наблюдават рядко.

 

Деветгодишният Кирил е сред първите записани за ваксинация в пункта за ваксинации на ДКЦ „Софиямед“ – Люлин. „Аз разрешавам да ти сложат ваксина, ти готов ли?, пита след прегледа д-р Кръстина Маноилова, педиатър в ДКЦ.

 

Майката на Кирил споделя, че решението за имунизация са взели още миналата година, когато разбрали, че поставят препарата в САЩ. „Говорихме и с него, той също е наясно, даже днес изгледахме репортаж от поликлиниката, за да знаем къде отиваме“.

 

Сред чакащите на опашката са и Алекс и Ема. Тяхната майка подчертава, че с нетърпение са очаквали да дойде ваксината, а решението за имунизация са взели отдавна. „Смятам, че това е най-доброто за нашите деца. Ние трябва да ги предпазим от тежко протичане на заболяване“. Десетгодишната Алис казва, че знае много за ваксината. „Вътре няма COVID-19, а моите приятели в училище говорят големи глупости – казват, че ваксината ще те разболее“.

 

В този пункт днес бяха ваксинирани 10 деца, а лекарите са категорични, че ваксинациите се извършват по всички правила.

 

Д-р Маноилова, изтъква също, че странични ефекти се наблюдават рядко. „Те са преди всичко локални, като на мястото на убождането се получава лека болка, зачервяване, оток, но не е задължително“. Освен това детето може да вдигне температура, да се почувства отпаднало, да има главоболие – всичко това може да се прояви през първите един-два дни.