EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Ендокринолог: Всички ваксини са подходящи за диабетици

Всичко ендокринноболни трябва да се запишат и да отидат и да се ваксинират. Еднакво добри са всички ваксини и еднакво подходящи за всички ендокринно болни, включително и диабетиците.

Това каза в "Денят започва" председателят на Българското дружество по ендокринология и началник на Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Софиямед" проф. Анна-Мария Борисова.

"В България имаме близо половин милион диабетици. В момента диабетиците са разколебани дали да се ваксинират и не ходят на прегледи при собствените си ендокринолози, да не говорим за болничното лечение", каза тя.

Коронавирусът отключва диабет при някои от заразените. Такава информация беше съобщена от председател на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 

"Когато започва епидемията в Ухан, за 2 седмици в 2 болници приемат над 600 души с COVID-19. 20% умират, минава време и анализът установява, че роля играе възрастта и високата кръвна захар", каза проф. Борисова.

 

Тя посочи и пример от Америка - в болницата "Бирмингам" в щата Алабама за 5 месеца приемат над 25 000 лица с COVID-19. Aнализът от там показва, че болестта протича най-тежко при възрастните, при мъжете спрямо жените и при диабетиците.

"От Европа - в болницата "Сан Рафаело" в Милано за 3 месеца са приети над 500 пациенти и от тях 27% са диабетици", посочи още ендокринологът.

 

Вижте още във видеото:

https://bntnews.bg/news/endokrinolog-vsichki-vaksini-sa-podhodyashti-za-diabetici-1102497news.html