EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

СТИМУЛИРАМЕ ПЪРВИЯ КОНТАКТ НА БЕБЕТО С МАЙКАТА ОЩЕ В ПЪРВИТЕ МИНУТИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

Д-Р ЖАНА СТАНЕВА, ЗАВЕЖДАЩ ОТДЕЛЕНИЕ ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В УМБАЛ "СОФИЯМЕД":

СТИМУЛИРАМЕ ПЪРВИЯ КОНТАКТ НА БЕБЕТО С МАЙКАТА ОЩЕ В ПЪРВИТЕ МИНУТИ СЛЕД РАЖДАНЕТО

Телеграф  стр. 11 

20.2.2016


Д-р Жана Станева е специалист по Детски болести и Неонатология. От 1985 г. до 2015 г. е завеждащ отделение по Неонатология към МБАЛ "Хр. Ботев" гр. Враца, а днес е началник на Неонатологично отделение към УМБАЛ "Софиямед". Притежава квалификация по ултразвукова диагностика - провежда трансфонтанелна ехография. От 1997 г. е координатор по програмата на УНИЦЕФ "Болници - приятели на бебетата", като активно работи за промоция и подкрепа на кърменето. Нейните съвети са ценно помагало за кърмещите майки.

- Д-р Станева, Вие сте водещ неонатолог в страната с над З0г. стаж. Какви са Вашите планове за развитие на отделението по неонатология, което завеждате от няколко месеца в УМБАЛ "Софиямед" и какво предлагате на майките и новородените в него?

Отделението има всички предпоставки да се развива и разширява обхвата на дейност, предпоставка, за което е и предстоящото му териториално разширение. УМБАЛ "Софиямед" може да предложи на майките и техните бебета комфортни условия, висок професионализъм от страна на медицинските екипи, внимание и грижи, както и обучение на родилките в грижите за новородените деца с основен акцент кърмене. Такова обучение на майките се извършва както от екипа ни от неонатолози, така и от акушерките, така че родилките да се чувстват спокойни след като се приберат с бебетата си у дома. Всички стимулираме контактът майка-бебе 24 часа, започващи от първата минута след раждането, тъй като той е условие за изграждане на емоционална връзка, а професионалните съвети на лекари и акушерки - условие за преодоляване на следродилните депресивни състояния. Предстои да започне работа и неонатологичен диспансер, предлагащ пакетно обслужване на новородените от 0 до 6 месеца, включително проследяване на нервно-психологичното развитие, трансфонтанелна ехография и аудиоскрининг. Имаме и много успешно безплатно Училище за родители, в което бъдещите майки могат да научат за едни от най-важните аспекти от бременността, раждането и периодът до навършване на 1 годинка. Особено посещавани са лекциите ни с практическа насоченост, свързани с първите грижи за новороденото, където акушерки от отделението показват как се къпе, повива и масажира бебето, как бъдещите майки да кърмят по правилен начин и да се грижат за кожата на новороденото.

- Научиха ли се родилките да се доверяват на специалистите по неонатология у нас?

С развитието на неонатологията като клинична дисциплина и повишаване на преживяемостта на недоносените деца родени с екстремно ниско тегло авторитетът на лекарите-неонатолози сред майките бележи съществен ръст. Сдружението на майките на недоносените деца и редица други неправителствени организации работят активно в тази насока. Неонатологът вече много често е избраният специалист особено в случаите на т.н. "рискова бременност". Ето защо, за да отговорим на повишените изисквания на пациентите е необходимо в ежедневните си дейности да работим по утвърден европейски консенсус за различни клинични единици. Необходимо е адаптирането на диагностичните и терапевтични протоколи към европейските стандарти. Моята работа в "Софиямед" е свързана именно с това.

- Според Вас на какво се дължи факта, че все повече жени отлагат бременността си?

В световен мащаб професионалната реализация на жената изпреварва нейната реализация като майка. Но освен позитивния ефект от това осъзнато майчинство това е свързано и с много негативи като хормонален дисбаланс, влияние на съпътстващи заболявания или вредни въздействия от професионален характер.

- С кои патологии при новородените се сблъсквате най-често и за кои родителите трябва наистина да се притесняват?

Бременната жена и растящият в утробата й плод са една биологична единица, в която взаимното влияние е особено важно. Най-честите патологични състояния на новородените са: майчино-феталните инфекции, недоносеността и незрелостта и свързаните с тях дихателни нарушения, кръвно-груповата несъвместимост на майката и плода, диабетната фетопатия.

- Много от мъниците се прибират у дома с физиологична жълтеница и повечето от майките се притесняват дали трябва да приемат вода,освен кърмата, за да отшуми тя по-бързо. Какво ще ги посъветвате?

Физиологичната жълтеница е нормално състояние за периода на адаптация на новородените. На активно наблюдение подлежат рискови групи като новородени с Rh или АВ/О фето-майчина несъвместимост, с хипервискозитет, с кефалхематом, недоносени деца. Правилното хранене в дома на бебето след изписването е от голямо значение. Следи се ежедневният тегловен прираст - 10-30 g/ден. Водата няма отношение към метаболизма на кръвния билирубин. Поради дългогодишният ми опит като координатор по кърменето в рамките на инициативата на УНИЦЕФ "Болници-приятели на бебетата" и поради личната ми убеденост в ролята на кърменето за правилното физическо и психическо развитие на детето смятам, че модулът от лекции в подкрепа и промоция на кърменето са особено важни за бъдещите родители. Така че моят съвет към майките е да посещават такива лекции и стига да няма физиологичен проблем, да кърмят бебетата си. Това е абсолютно достатъчно условие не само за по-бързото преминаване на жълтеницата, но като цяло за крепкото здраве на бебето и правилното му развитие.