EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Спонтанният аборт: причини и симптоми

Д-Р ИВАНОВ, КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СПОНТАННИЯТ АБОРТ? В превод от латинското „Abortus“, аборт означава помятане. Именно заради негативния заряд на думата, в днешно време е удачно да се говори за „неуспешна бременност“ (от англ. – мiscarriage) или „несполучлива бременност(от немски Fehlgeburt).

 

Сп.Кенгуру
3.2.2021

Една такава бременност може да има сериозно психологическо отражение, не само в/у жената, но и върху семейната двойка като цяло. Психологичната подкрепа е задължителна от страна на лекаря.

Връзката, доверието между лекар и пациент е от първостепенно значение в тези ситуации. Двойката трябва да получи от  своя лекар подробна информация относно: каква е честотата, кои са причините за настъпване, кои са алармиращите симптоми, и не на последно място- какви изследвания трябва да се направят.

 

Кога може да се случи и какво го провокира?

Трябва да се знае, че всъщност това е най-честото усложнение на бременността. Честотата се движи между 20-30%, като 80% от тях се случват в първи триместър. Като водеща причина за неуспешна бременност в първи триместър,  с до над 70% от случаите, са т. нар. генетични аномалии. Това са група отклонения, които  водят до „некачествен“ ембрион, при което се стига до прекъсване на бременността.

Списъкът от причини  за неуспешна бременност е дълъг. В много случай причината не е една, а комбинация от няколко. Въпреки съвременните постижения на медицината обаче,  причините се установяват само в 50% от случаите. Схематично представям  част от многобройните  причини по групи.

 

Кои знаци показват, че се случва – кървене, болки? Какво да направим в такава ситуация?

Два са главните симтома при неуспешна бременност- генитално кървене и болка. Те могат да варират значително по соята изява. Затова, когато пациентката получи един от двата симптома, трябва незабавно да се свърже с лекуващия си лекар.

 

Интерес представляват изследванията, които трябва да се направят, за да се установи причината за настъпване и оттам назначаването на съответното лечение.  Основна роля играе компетентността на лекаря, да насочи правилно пациентката към извършване на съответното изследване.

Когато пациентката има сама една неуспешна бременност обикновено не се налагат специфични, разширени изследвания. Достатъчен е просто един пълен профилактичен преглед при акушер-гинеколог- задължително с вагинална ехография и изследване на влагалищен и цервикален секрет.

 

Повтарящи аборти 

Не така стоят нещата при т.нар повтарящи/ хабитуални  аборти(от англ. recurrent pregnancy loss). За тях говорим, когато пациентката има 2 и повече последователни спонтанни аборта.

Тук вече е необходим по- разширен  набор от изследвания и консултации, съобразени със световните препоръки. В тези случаи като водеща причина се считат т.нар маточни аномалии. Те могат да бъдат вродени дефекти във формата на кухината на матката. Честа находка са т.нар септуми( прегради) в кухината на матката. Също така наличието на ендометриални полипи, на миоми, особено субмукозни, сраствания,  пречат за нормалното износване на бременността. Затова едно от първите неща, което трябва да се направи е т.нар. хистероскопия- подробен оглед на маточната кухина с мини камера. Това дава възможност за точна диагноза на дефекта  и неговото едновременно коригиране или отстраняване. Необходима е само съответната апаратура и опит на гинеколога в ендоскопската хирургия.

 

В рубриката „задължителни“ изследвания влизат още: оценка състоянието на щитовидна жлеза, определяне хромозомния статус на родителите, точно определени хормони и задължително изследване за антифосфолипиден синдром. Не трябва да се забравя и изследването на мъжа.

За сметка на това, в последно време много нашумяха, станаха модерни, изследванията за тромбофилии. Всяка жена бива тествана и подлагана на всевъзможни излишни изследвания, които в крайна сметка не водят до никакъв резултат, а само нанасят финансови и психически вреди. Буквално, стигна се до там, че лекарят, ако не пусне изследвания за тромбофилии,  значи нищо не разбира. Само че всички водещи световни препоръки  ясно казват кое, кога и кои точно показатели  да бъдат изследвани. Просто трябва да бъдат спазвани.

 

Визитка Д-р Венелин Иванов завършва Медицински университет – София. Придобива специалност по акушерство и гинекология като част от екипа на УМБАЛ „Софиямед“. Член е на екипа на международен научноизследователски проект за лечение на ендометриоза