EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Болезненото рамо – хронична болка без травма - съветите на д-р Иванов, Завеждащ отделение по Ортопедия и травматология, УМБАЛ "Софиямед"

Преди хирургичната намеса, заложете на консервативно лечение

                                       

За симптомите на т.нар. болезнено рамо и неговото лечение, попитахме д-р Владимир Иванов, Завеждащ Отделение Ортопедия и травматология към УМБАЛ „Софиямед“

 

-          Д-р Иванов, какво представлява състоянието болезнено рамо и за кого е характерна?

Болката в рамото може да се появи във всяка възраст. Храктерно е обаче е че, при по-млади хора под 35 години тя е съпроводена с остър травматичен момент. Болният знае точния момент от който има оплаквания.

Болката в раменната става е не рядко срещано състояние и при хора над 40 години. Обикновенно се проявява без остър травматичен момент след физическо натоварване с несвойствени движения, при статично  принудително положение, при банално охлаждане на ставата и др. Основното оплакване е болка през нощта или сутрин след ставане от леглото, без спомен за травматичен момент предишния ден. Съпроводено е и с ограничение на движенията в някои равнини на движението на ставата.

 

-          При какви положения се възпалява раменната става и какво причинява болката?

Раменната става е най-подвижната става в човешкото тяло. Около нея са разположени залавните места на много сухожилия, има пространства изпълнени с течност (бурси), които да улесняват приплъзването на тъканите една спрямо друга. При хроничен травматизъм или дегенеративни заболявания тези структури се възпаляват и стават болезнени. Ставите между раменната кост и лопатката, и лопатката и ключицата също могат да претърпят дегенеративни промени изразяващи се в болка. Основните нозологични единици причиняващи това състояние са – увреди на ротаторния „маншон“, калцифициращ бурсит, тендинит на сухожилието на бицепса, заболявания на гленохумералната става и акромиоклавикуларни разстройства.

 

-          Как се диагностицира състоянието и какво трябва да предприемат хората, страдащи от болезнено рамо?

Физикалния преглед е основният метод с който се определя дадено заболяване. При преглед на едно страдащо рамо се търсят болезнени зони, установява се наличието или липсата на хипотрофия на мускулатурата около ставата. Прегледа дава основните насоки за заболяването. С допълнителни изследвания се доказват или отхвърлят предположенията от физикалния преглед. Основен инструментален метод е рентгеновата снимка, на която се търсят деформитети по костите на раменната става или нарушени взаимоотношения между костите. Друг модерен метод за изследване на раменната става е МРТ. Дава информация за състоянието на сухожилията и хрущяла на ставата. В голяма степен определя и вероятността за оперативно лечение. Други методи за изследване са КТ и ехографията на ставата. Застъпени са в по-малка степен, но имат своето място при диагностиката на страдащата раменна става.

 

-          Лечението как протича?

Консервативното лечение е надежден метод за лечение на хроничното болезнено рамо. При правилно диагностициране и навреме започнато лечение резултатите са много добри. Дават достатъчна продължителност и задоволяват напълно очакванията на пациентите. Позволяват възстановявне на работоспособността на болния. Това включва приемането на нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Основно място заема физикалната терапия и рехабилитация с цел преодоляване на хроничния възпалителен процес и възстановяване на отслабената мускулатура. Локално приложение на кортикостеродни медикаменти и локален анестетик като метод на лечение и диагностика.

 

-          А кога препоръчвате оперативна намеса?

Оперативното лечение се препоръчва след 6 месеца неуспешно или с временнен ефект консервативно лечение . Основното му приложение е при по млади пациенти, за предпочитане без значителни дегенеративни промени. Основната цел е възстановяване на нарушените анатомични структури с цел подобряване обема на движение в ставата и премахване на болката.

-          Помага ли лечебната профилактика при това състояние?

Профилактиката се изразява в подържане тонуса на мускулатурата и обема на движение в ставата. За препоръчване е да се избягват некоординираните движения с големи амплитуди (като хвърляне) или вдигането на големи тежести без подготовка. През по хладните месеци не трябв да се подлага ставата на големи температурни разлики (от топло на студено).