EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Поставянето на 2 доза на медиците от "Софиямед" приключи

Днес приключи фазата по поставяне на втората доза от ваксината за COVID-19 на Pfaizer&BioNTench на медиците от ДКЦ и УМБАЛ „Софиямед“. Продължава поставянето на ваксината с първа доза на новозаявили лекари и медицински персонал.

 

Близо 30% от медицинските специалисти в университетския комплекс бяха ваксинирани от декември 2020г. до момента.

 

Сред първите ваксинирани в края на миналата година бе  проф.д-р Константин Чернев,дмн,началник на Клиниката по вътрешни болести в болницата и един от водещите хепатогастроентеролози в страната. Тогава той сподели, че за да се прекъсне веригата на инфекцията с ковид, освен спазването на противоепидемичните мерки в процеса ще бъде ключово и поставянето на ваксината, за изграждането на т.нар. групов имунитет, който се очаква тя да създаде.

 

„Рискът за възникване на усложнения  от поставянето на ваксината е много малък, тъй като се касае за прост синтетичен моноантиген. Именно затова съм убеден, че страничните ефекти от нея и възникването на по-сериозни нежелани реакции ще бъде в много малък процент и съветвам всички колеги и хора да се ваксинират", коментира проф. Чернев.

 

След поставянето на втората доза от ваксината през изминалата седмица той коментира, че не е имал странични ефекти нито след 1, нито след 2 доза и отновно апелира всички хора и негови колеги, до които ваксината ще достигне скоро, да се ваксинират.