EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Иновативна операция в „Софиямед” спаси ръката на млад мъж след катастрофа

Новият метод, уникален за България, е приложен от екипа на доц. Маргарита Кътева

Екип специалисти от УМБАЛ „Софиямед” за първи път в България извърши нервен трансфер на пациент при тотална плексусна авузия на горен крайник. При катастрофа миналата година 32-годишният Петър Недялков получава травма, в резултат на която плексусът е изтръгнат от шията, а дясната му ръка става напълно безжизнена.

„Плексусът е сноп от нерви, които подсигуряват цялостната функция на горен крайник, т.е подвжността и сетивността. Без този нервен сноп горният крайник изобщо не може да функционира. Той виси до трупа безжизнен. В такива случаи ние правим т.нар нервен трансфер. Намираме в съседство нерви, които функционират и могат да дадат „ток” към нашия нерв, който от своя страна да даде „ток” на функциониращ вече мускул”, разказва доц. Кътева, под чието ръководство беше реализирана сложната 8-часова операция в „Софиямед”.

В България плексусна хирургия се работи от 15 години. Подобни травми с изтръгване на плексуса се случват много често и то най-вече при бебета с т.нар акушерска парализа и при катастрофи.

„В тази операция най-революционното е това, че успяхме да вземем нерв от гръдния кош в дълбочина, с помощта на гръдните хирурзи в „Софиямед”, които по ендоскопски метод успяха да измъкнат този малък нерв, който ще даде живот на мускулите, а те на раменната става. Преди операцията ръката на пациента виси безжизнена до тялото, докато сега знаем, че той ще може да хваща, да свива лакътната става, да вдига ръката. На практика той ще има една функционираща ръка. Това е високоспециализирана хирургична дейност. Ние работим изцяло под микроскоп”, обясни доц. Кътева.

Тя допълни, че това е третата поред операция на пациента. При първата интервенция е осигурена функцията на пръстите, след това на ставата. Очаква се той да претърпи още една, допълнителна операция, с която да се усъвършенства движението на ръката и силата на мускулите. Благодарение на революционния метод с преместване на нерв от гръдния кош към мускула ръката на пациента ще започне да функционира до 1-2 месеца. При традиционната плексусна хирургия за целта се използват нервни присадъци, а възстановяването трае около една година.

Лекарският състав е от специалисти с огромен опит в ендопротезирането на големи стави и миниинвазивното такова, ревизионната хирургия, оперативното лечение на травматични увреди на опорно-двигателния апарат.