EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ПЕРИАНАЛНИ ФИСТУЛИ

ПЕРИАНАЛНА ФИСТУЛА

Какво представлява аналната фисура?

Това е рана (фисура, рагада) с овална форма на сълза, разположена на кожата, в областта на отварянето на ануса. Обикновено причинява силна болка и кървене по време на дефекация, която продължава и след това.

 

Какви са симптомите?

Типичните симптоми на аналната фисура са болка и кървене от ануса. Пациентите споделят за силна болка по време и особено след дефекация, продължаваща от няколко минути до няколко часа. Често има изтичане на ярка червена кръв от ануса, която се вижда на тоалетна хартия или върху изпражненията.

 

Какви са причините?

Травма е най-честата е причина. Запек придружен с твърди изпражнения. Аналната  болка води до безволево стягане на мускулите на сфинктера и намаляване на кръвния поток до нараненото място, като по този начин се нарушава заздравяването на раната.

Аналните фисури могат да бъдат остри (няколко дни от началото до 6-та седмица) или хронични (оплакванията са с давност повече от 8-12 седмици).

Доста често аналните фисури са погрешно диагностицирани като хемороиди от пациентите или от лекари без опит в колопроктологията.

 

Как се лeкуват?

Има два начина на лечение – неоперативно и оперативно.

Неоперативно лечение: хранителна диета, локални анестетици, болкоуспокояващи. Хроничните фисури като цяло са по-трудни за лечение и вашият хирург може да ви посъветва за оперативно или като първоначално лечение, или като избор след опита за медикаментозно лечение.

 

Оперативно лечение:

Целта на операцията е да се помогне на аналния сфинктер мускул да се отпусне, което намалява болката и спазмите, кръвоснабдяването и позволява на фисурата да се излекува. Хирургическите възможности включват инжектиране на ботулинов токсин (Botox®) в аналния сфинктер или хирургично прорязване на вътрешната странична част на аналния сфинктер (лява латерална сфинтектомия).

Лявата латерална сфинкектомията дава положителни резултати в над 90% от пациентите. Вашият специалист колопроктолог ще предложи най-доброто лечение за Вас и ще обсъди рисковете от операцията. И двата вида хирургия обикновено се извършват като еднодневни или двудневни процедури.

 

Каква е прогнозата след проведеното лечение?

Повечето пациенти могат да се върнат на работа и към ежедневните си дейности няколко дни след операцията. Пълното излекуване след медицинско и хирургично лечение може да отнеме от 6 до 10 седмици. Дори когато болката и кървенето намаляват, е важно да поддържате добра хигиена в аналната област и да спазвате диета с високо съдържание на фибри. Продължаващ запек с  твърди изпражнения или многократни дефекации водят до спазми на вътрешния анален мускул и могат да забавят заздравяването.

 

ПЕРИАНАЛНА ФИСТУЛА

Какво е перианална фистула?

Перианалната фистула представлява малък канал между края на правото черво (ректума) и кожата в близост до ануса. Обикновено тя е резултат от развил се преди това перианален абсцес. Обикновено фистулата завършва с едно или няколко отвърстия по кожата в тази област. Тя е болезнена и може да доведе до кървене или секреция при преминаване на фекалните маси. При мъжете това заболяване се среща много по-често, което се обяснява в по-особеното устройст­во на тазовото дъно. Фистулите се разделят на повърх­ностни и дълбоки.

 

Какви са причините за образуване на фистула?

Повечето перианални фистули се развиват след лечение на перианален абсцес. Във вътрешността на ануса има жлези, които образуват секрети. Понякога тези жлези се запушват, при което се натрупват бактерии и се образува перианален абсцес. Перианалният абсцес може да се самодренира или дренира при хирургичното му лечение към външната страна на ануса по кожата. Образува се тунел който свързва жлезата и отвора на кожата. Този тунел се нарича фистула.

 

Какви са симптомите?

Болка около ануса, която може да бъде по-силна при сядане, клякане, дефекация или кашляне. Зачервяване. Подуване в зоната на ануса. Дразнене и сърбеж около ануса. Кървене. Секрет с неприятна миризма, излизаща от отвора в близост на ануса. Излизане на газове през отвора на кожата до ануса.

 

Как се диагностицира?

Диагнозата се поставя чрез анамнеза и физикален преглед от колопроктолог. Някой фистули са лесно видими, други не. Понякога се затварят сами и след определен период се отварят отново. Тогава може да се увеличи болката и да се повиши температурата. Препоръчва се: ехогафия и проследяване на фистулния ход или ходове. ЯМР,  скенер, ректоаноскопия, фистулография или колоноскопия. Вашият колопроктолог ще избере метода за диагностика и последващо лечение.

 

Как се лекува?

Лечението на аналните фистули е оперативно. Операцията се извършва под обща или спинална анестезия.

Основните оперативни методи са: фистулотомия, фистулектомия, сетонни процедури, ендоскопска аблация, лазерна аблация, запечатване с фибриново лепило, използване на биоразградими „тапи” - сравнително нов метод.

Както всеки тип лечение, лечението на анални фистули носи редица рискове. Нивото на риска ще зависи както от причината за фистулата, така и от фактори като мястото, където се намира фистулата, продължителността на заболяването, наличието на допълнителни канали, придружаващи заболявания, напр. диабет и др.