EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Грандиозен успех на проект на млади лекари от „Софиямед“ и други столични болници

Иновативният модел залумбална пункция обучава практически студентите от няколко лечебни заведения

 

От младите лекари за бъдещите лекари или един пример как с ентусиазъм, сътрудничество и различно мислене млади лекари предизвикват неочакван интерес у своите колеги и студенти. С тези думи екипът на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед“ описва реализираното за първи път у нас през ноември практическо обучение за лумбална пункция на студенти с модел от телешки гръбнак.

 

Младите лекари от УМБАЛ „Софиямед“ не спират дотук и благодарение на колаборацията си с колеги и от други столични болници и студенти, правят обучението достъпно за по-широк кръг бъдещи лекари.

 

International Biomedical Congress (IBC), който се провежда през ноември в гр. София се оказва най-точното място за презентиране в рамките на workshop на иновативния метод за провеждане на лумбална пункция.

„Получих покана за организиране на практическо обучение по неврологична тема от организаторите на International Biomedical Congress (IBC).“, казва д-р Петя Ценимир, специализант по неврология в УМБАЛ „Царица Йоанна“-ИСУЛ. Тя обяснява, че познава д-р Петя Стефанова от екипа на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед“ само от няколко месеца, но знае, че съвместно могат да презентират и реализиран истински интересен проект.

„Задачата не беше лека – неврологията е сложна за студентите, трябват много знания преди материалът да стане логичен и интересен.”, казва д-р Ценимир.

 

“Често асистентите срещат трудности при реализирането на практически проекти и студентите преминават курсовете предимно теоретично. С д-р Ценимир решихме, че можем да обърнем нещата и да представим лумбалната пункция по достъпен и увлекателен за студентите начин. Споделихме идеята с доц. д-р Велина Гергелчева, ръководител на Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед“, която ни подкрепи и насърчи да експериментираме“, коментира д-р Петя Стефанова, специализант по неврология в УМБАЛ „Софиямед“.

 

Тя, заедно с екипа, участвал в разработването на проекта, избират идеалният комплекс от прешлени, които с въображение, подръчни материали и насоки от колеги, сглобяват в специални модели. За първи път крайният модел участва в упражнения на чуждестранни медици в „Софиямед“ с голям интерес. Няколко дни по-късно обучението преобръща представите на студентите за неврологичния workshop на IBC, където местата се запълват на максимум капацитет. Екипът д-р Стефанова, д-р Ценимир, и д-р Владинова-също специализант по неврология от УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, реализират обучение за около 30 студенти от всички курсове.

„Студентите са жадни да екпериментират, любопитни са, задават въпроси, усещат удовлетворението от това да направиш нещо, което преди си намирал за много сложно.“ коментира д-р Елена Владинова.

 

В „Софиямед“ обученията върху специално разработените модели продължават и при българските студенти, включват се и медицинските сестри и сестрите-стажанти.

Гергана Петкова, медицинска сестра в Клиниката по неврология в УМБАЛ „Софиямед“, веднага приема предизвикателството: „Медицинските сестри и лекарите сме страхотен екип в нашата клиника, изобщо не се замислих, а с интерес се включих както да асистирам, да споделя с обучаващите се колеги гледната точка на сестрите, така и да се науча на нещо, което не бях правила до сега.“

 

Студентите-медици участват с интерес и желание. Между тях е и Габриела Ангелова: „За първи път през обучението ми в университета правим нещо подобно на редовно упражнение. Веднага ми хрумна, че би било интересно и полезно за всички колеги, споделих го с организационния комитет на Националната студентска академия по хирургия (Студентски съвет и Асоциацията на Студентите Медици в България към Софийски Университет, с подкрепата на доц. д-р Радосвет Горнев от Медицински Факултет на Софийският университет, който е и основател на Академията) и го включихме в програмата“.

 

Академията се провежда за 11-ти път в УМБАЛ „Лозенец“ между 16-18 декември с над 130 участници от всички медицински университети в страната. Към д-р Стефанова и д-р Ценимир за workshop-a за лумбални пункции като модератор се включва и д-р Христо Милушев от УМБАЛ „Софиямед“.

 

„Неусетно създадохме страхотен екип. Сигурна съм, че скоро ще разработим и друг вид практическо обучение, с което да мотивираме по-младите си колеги да не спират да се развиват и да търсят предизвикателствата и усъвършенстването в медицината.“, казва д-р Стефанова.