EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИ за ваксинация на деца от 5 до 11г. срещу COVID-19

ВАКСИНИРАНЕ НА ДЕЦА СРЕЩУ КОВИД-19 ВЪВ ВАКСИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР НА ДКЦ СОФИЯМЕД - ЛЮЛИН се осъществява само с предварително записване на тел. 02 465 0003

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РОДИТЕЛИ

 

Какво представлява ваксината, която ще бъде поставена на детето ми?

Единствената, одобрена за приложение при малки деца към края на 2021 год. ваксина е Pfizer-BioNTech. Това е РНК-ваксина. Този вид ваксини използват частица, наречена информационна РНК. Тя има за задача да „инструктира“ клетката да произведе белтък, като този на повърхността на коронавируса. Този белтък е безвреден, не може да причини заболяване, но се разпознава от клетките на имунната система, които започват да произвеждат антитела срещу него. Тези клетки „запомнят“ срещата си с новия белтък, така че, ако в тялото попадне коронавируса, те много бързо се активират и започват отново да произвеждат тези антититела. Така детето или не се разболява от инфекцията, или тя протича с много леки симптоми. От своя страна информационната РНК т.е. ваксината, много бързо се унищожава от ензимите на клетката и не достига нейното ядро, където се намират гените, затова й не може да доведе до промени в тях.

 

След като при малките деца коронавирусната инфекция протича по-леко, защо да избера да ваксинирам детето си?

Ваксината може да предотврати КОВИД-инфекция с което се намалява и разпространението й.

Ваксината предотвратява по-тежко протичане на болестта, което е особено важно за децата от рисковите групи, например боледуващите от хронични заболявания - астма, затлъстяване, диабет.

Не на последно място, ваксинацията спомага за безопасността  при посещение на детски колективи - детски градини и училища.

 

Защо ваксините срещу коронавирус са одобрени за детската възраст?

Както всяка ваксина, така и тази е препоръчана за детската възраст след проведени големи проучвания върху деца във възрастовата група 5-11 год. Сред тях се открояват 2 основни. Едно от тях включва 4600 деца и показва, че след двумесечно наблюдение върху 3100 от тях, получили ваксината, нежеланите реакции са били леки или умерени по тежест. В друго проучване, от 1 305 деца, които са получили ваксина, три деца развиват COVID-19 в сравнение с 16 от 663, които са получили плацебо доза. Това означава, че при цитираното проучване ваксината има 90,7% ефективност за предпазване от COVID-19.

 

Какви са страничните ефекти на ваксината?

Детето може да се оплаче предимно от болка в мястото на инжектирането. Следват умора, главоболие, болки по мускулите или ставите, безапетитие. Установено е, че както и при възрастните, страничните ефекти се появяват до 2 дни след ваксиниране и продължават 1-3 дни, като повечето деца съобщават за тях предимно след втората доза.

 

Какви са дългосрочните ефекти от ваксината?

Тъй като проучванията върху ваксината  започват твърде скоро - средата на 2020 год. , към момента не е възможно да се съберат достатъчно данни, относно дълготрайните ефекти.

 

Различава ли се ваксината на Pfizer-BioNTech за деца от тази за възрастни?

Основната съставка е една  съща, но дозата за деца от 5 до 11 год. представлява 1/3 от дозата за възрастни. Инжекционната игла е по-малка, а стабилизаторите на ваксината позволяват ваксината да се съхранява по-дълго в хладилник.

 

Как се поставя ваксината?

Както и при възрастни, ваксината за деца се поставя мускулно, в рамото през интервал от 3 седмици.

 

Защо е необходим преглед преди поставяне на ваксината?

По време на прегледа на детето е необходимо да се изключи остра инфекция, която би била противопоказание за провеждане на ваксинация.

 

Необходимо ли е да нося медицинска документация на детето (предходни изследвания, имунизационен календар и др.)?

Не е необходимо да носите медицинска документация, освен в случаите в които детето е с подлежащо  заболяване, което се контролира и проследява от специалист.

 

Колко придружителя се допускат?

На ваксинацията се допуска един родител/настойник.

 

Кой ще постави ваксината?

Ваксинационните центрове, определение от РЗИ разполагат с квалифициран медицински персонал, който има опит с деца.

 

Защо трябва да запиша детето си предварително за точно определен ден, а не за ден, определен от мен?

Производителят на ваксината я доставя в многодозови флакони. Един флакон съдържа 10 дози, а отворен на стайна температура има трайност не повече от 24 часа. За да се изразходи ефективно ваксината и да не се бракуват дози, е по-целесъобразно в 1 ден да се ваксинират по-голям брой деца.

 

Може ли ваксината да се комбинира с други ваксини и какъв интервал трябва да се спазва между ваксината на  Pfizer-BioNTech и останалите ваксини?

Ваксината има препоръчителен характер. Може да се поставя заедно с редовните ваксини по имунизационен календар, както и да се комбинира с противогрина ваксина. Не е необходимо да се спазва 2-седмичен интервал между различните ваксини.

 

Какви са противопоказанията за ваксиниране?

Те не се различават от противопоказанията при останалите ваксини – остра инфекция, установена алергия към някоя от съставките на ваксината.

 

Може ли ваксината срещу КОВИД-19 да разболее детето ми?

Не, Тази ваксина не съдържа живи вируси по каквато и да е форма.

 

Безопасността и ефикасността на ваксината както при деца, така и при възрастни подлежи на проследяване чрез системата за фармакологична бдителност на ЕС и текущи и допълнителни проучвания, поради което може да бъдете помолени да попълните анкета на място, да бъдете потърсени по телефона във връзка със състоянието на детето, или да бъдете насочени за проследяване от лекар.

 

Източници:

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/coronavirus/in-depth/covid-19-vaccines-for-kids/art-20513332#are-any-children-should-not

2. https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications/20

3. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2116298