EN
Back to top hospitalsofiamed.bg

Операция в УМБАЛ "Софиямед" променя съдбата на дете

БНТ - "По света и у нас"
22.1.2015
http://bnt.bg/news/zdrave/operatsiya-promenya-sa-dbata-na-dete


Ръководителят на новооснованият център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия в УМБАЛ "Софиямед" доц. д-р Маргарита Кътева, д.м. и създателят на микрохирургията и първият специалист успешно трансплантирал ръце проф. д-р Едгар Бимер коментират успешната операция на 8-годишната Ивана в репортаж за централната емисия новини "По света и у нас" на Българската национална телевизия


Операция променя съдбата на дете

Противоречива съдба бележи живота на 8-годишно момиченце. Заради кожен дефект на ръката то е било изоставено в дом и трудно намерило осиновители. Невероятна случайност, обаче, го среща с водещи в света лекари, които днес оперираха детето. Операцията на малката Ивана слага и началото на първата клиника по реконструктивна хирургия у нас.

Няма друго обяснение – защо толкова прекрасно дете с раждането си е било изоставено и четири години не намира осиновители. Изглежда този проблем е бил решаващ.

Светла Гогева: Ами така е родена, ние й бяхме приемно семейство.

БНТ: Е, бива ли този даже симпатичен белег да стряска така хората.

Светла Гогева: Ами не бива. Досега сме ходили на различни места, снимат я гледат, казват, че ще се обадят, но никой не се обажда.

Докато лекар не вижда детето случайно на улицата и не го насочва към новия център за реконструктивна хирургия. Ивана е първият пациент, с нейното лечение се заема световно известен немски хирург.

Проф. Едгар Бимер: Проблемът на детето е не само естетически, а и медицински. Има голям риск след години този невус да се изроди в карцином. Така че задължително трябва да се махне.

Рисковете са добре познати за всички лекари, така че липсата до сега на реакция от тяхна страна е изненадваща.

Доц. Маргарита Кътева – р-л Център по реконструктивна хирургия, УМБАЛ “Софиямед”: Не мога да кажа може би липса на информация и от двете страни. От страна на родителите и от страна на лекарите.

Във всеки случай Ивана смело приема операцията, радва се че най-после ще може да носи рокля без ръкави.

Ивана сподели пред БНТ, че ще си купи червена рокля без ръкави.

А в операцията дори няма нищо уникално. Под здравата кожа на ръчичката ще сложат нещо като балон, който постепенно ще се раздува. И след няколко седмици кожата ще се разрасне достатъчно, за да покрие мястото на отстранения дефект. Мисията на немския професор, обаче, е да подпомогне развитието на реконструктивната хирургия у нас.